top of page
Search

HALLA-AHO, VIHA JA TAPPAMINEN


Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho on ”ostanut” ukrainalaisesta verkkopalvelusta oikeuden saada nimensä ja viestinsä venäläisiä tappavan ammuksen kylkeen. Hän selittää ratkaisuaan Facebook-päivityksessään muttei raportoi, mitä ammukseensa kirjoitutti.


Teollaan Halla-aho liittyy kirjailija Sofi Oksasen ja Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori Martti J. Karin seuraan, jotka ovat myös ostaneet mahdollisuuden lähettää ammusterveisensä. Oksasen ammuksen kyljessä luki Jaxuhali (+sydän). Kari laittoi mukaan jouluterveiset koko perheeltään.


Ylen mukaan Suomesta vastaavanlaisia ammusviestejä on ostettu 600–700 kappaletta.


*


Halla-ahon FB-päivityksen sananvalinnat viestivät siitä, miten tunteet ohjaavat hänen viestintäänsä. Tappamista tihkuvassa tekstissään hän perustelee nimikkoammustaan ”loogisesti” tavalla, joka toimii rationaalisena verhona vihalle, jonka ilmaisu päivitys itsessään on.


Hän marssittaa myös esiin alikersantti Rokan. Tuo Tuntemattoman sotilaan sankari saa kertoa meille, miksi vihollisen epäinhimillistäminen on välttämätöntä. Tätä yksityiskohtaa tuijottamalla Halla-aho kadottaa näkyvistä romaanin monimutkaisen ja inhimillistä kärsimystä tihkuvan kuvan sodasta. ”Jos venäläisten sotilaiden tappaminen tässä tilanteessa on oikein ja välttämätöntä, myös kaikki, mikä edistää heidän tappamistaan, on oikein ja välttämätöntä”, Halla-aho summaa.


Jokaiselle on selvää, että Venäjä lähtee Ukrainasta vasta sitten, kun sen sotilaallinen tilanne käy kestämättömäksi. Materiaalista ja henkistä apua voi toimittaa kuitenkin ilman sodan karnevalisointia ja julkista tappamisen ihannointia. Eleetön päättäväisyys, lujuus ja harkittu toiminta ovat aina uhoa ja provokaatiota vahvempia. Itse asiassa uho ja provokaatio viestivät heikkoutta, koska ne ovat pään kylmänä pitämisen vastakohtia.


Herää kysymys, kuinka paljon vihaa Halla-aho kantaakaan sisällään. Vihan taakka säteilee usein hänen poliittisesta viestinnästään kylmyytenä, ylimielisyytenä ja muiden ihmisten näkökantojen mitätöintinä. Se puhuttelee myös monia hänen kannattajiaan.


Mitä itse asiassa on se viha, joka saa tällä kertaa ilmauksensa Halla-ahon tappavassa tervehdyksessä ja sen perusteluissa? Mistä se kumpuaa? Miten se liittyy Venäjän hyökkäykseen, ukrainalaisten kärsimykseen tai maamme puolustamiseen?


Olennainen kysymys on sekin, voivatko vihan tunteet saada merkittävää ulkopoliittista valtaa käyttävän Halla-ahon toimimaan maan etujen vastaisesti. Kannattaa miettiä hänen tappamisretoriikkaansa suhteessa tasavallan presidentti Sauli Niinistön tai ulkoministeri Pekka Haaviston poliittiseen viestintään.*


Toki Halla-ahon brassailu ammuksellaan liittyy myös lähestyviin eduskuntavaaleihin. Hän tietää varsin hyvin, että ammustervehdys on oiva keino aiheuttaa hämmennystä, ruokkia vihan tunteita ja kasvattaa poliittista polarisaatiota. Kaikki tämä tulee suoraan oikeistopopulistisen poliittisen viestinnän käsikirjasta.


---

Kuva: Signmyrocket. Kuvassa ei tiettävästi ole Halla-ahon ostama ammus.706 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page