top of page
Search

HYSTERIA PELAA VENÄJÄN PUSSIIN


Tuoreessa blogissaan Riikka Purra elämöi kiihtyneenä, kuinka hänestä ”tuntuu kuin kaikista olisi tullut persuja”. Mikäli hybridioperaation yksi tavoite on ollut poliitikkojen todellisuustajun hämärtäminen, Kreml voi näköjään vain onnitella itseään.


Puoluejohtajan pateettinen bloggaus asettuu osaksi julkisuutta, jossa mediat eivät vain selosta operaatiota vaan ovat – ikävä kyllä – myös sen välikappaleita. Lööppijournalismin ja sosiaalisen median toimintalogiikat ruokkivat Purran tekstin tavoin pelkoja ja hysteriaa.


Tiheiden emootioiden vallassa on vaikea eritellä todellisuutta mutta helppo heittää harkinta syrjään ja siirtyä tunneohjaukselle. Mitä enemmän jälkimmäinen vaikuttaa niin kansalaisten mielialoihin kuin poliittiseen päätöksentekoon, sen tehokkaammin hybridivaikuttaminen toimii.


Purra ajaa vahvasti esimerkiksi näkemystä, jonka mukaan hallituksen on tehtävä päätös rajojen sulkemisesta laillisuusviranomaisen kannasta riippumatta. Jos näin menetellään, luodaan ennakkotapaus. Silloin ”kansallisen turvallisuuden” nimissä voidaan alkaa rajoittaa kaikkea, minkä kulloinkin vallassa oleva poliittinen koalitio katsoo tarpeelliseksi – laeista ja kansainvälisistä sopimuksista riippumatta.


Jos suomalaista oikeusvaltiota aletaan murentaa, Kreml voi entistä väkevämmin onnitella itseään onnistuneesta operaatiosta.


Suomi on kieltämättä tilanteessa, jossa koko itäisen maarajan sulkeminen voi olla tarpeellista. Venäjän toimintaan ei voi vastata pehmeästi. Myös kansainvälisen oikeuden asiantuntijat, kuten akateemikko Martti Koskenniemi, näkevät täyssulun viime kädessä mahdolliseksi. Tosin hänen mukaansa silloin liikutaan ”harmaalla alueella”.


Jos rajan sulkemiseen päädytään, se voidaan tehdä vaihtoehtoja punniten, lakeja soveltaen ja hysteriaa lietsomatta. Vahvuus ei ole fobioita, provosoitumista ja Kremlin pelien pelaamista. Todellinen vahvuus näkyy harkinnassa, maltissa ja eleettömässä voimassa.Vinjetin taustakuva Wikimedia Commons. CC-lisenssi. Author: JIP. Kuvaa rajattu vahvasti.


Edit 27.11.2023, 17:59. Otettu pois muun muassa sananvapautta käsittelevä virke. Viimeiseen virkkeeseen lisätty sana "voimassa".

1,109 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page