top of page
Search

Iltalehti orpoilee ja nuijii ay-liikettäMikäli tuoreen Journalisti-lehden selvitystä on uskominen, Iltalehti tukee kokoomusvetoista hallitusta ja suhtautuu kielteisesti ammattiyhdistysliikkeeseen.


Journalisti kävi läpi Iltalehden, Helsingin Sanomien ja Kalevan pääkirjoitukset ja näkökulmatekstit 20.6.2023–26.2.2024. Kyse ei ole siis kaikista hallitusta ja ay-liikettä käsittelevistä jutuista vaan teksteistä, jotka ovat lehden tai sen palveluksessa olevien toimittajien kannanottoja. Tulokset on tiivistetty oheiseen taulukkoon.Lähde: Journalisti 7.3.2024.


”Tarkastelun kolmesta lehdestä Iltalehti on ay-liikettä kohtaan kriittisin ja eniten Orpon hallituksen linjoilla. Iltalehti käsitteli ammattiyhdistysliikettä näkökulmateksteissään aina kriittiseen sävyyn. Kritiikin aihe vaihteli. Talven edetessä ay-liikkeen työtaistelutoimet tuomittiin yhä selvemmin kohtuuttomiksi”, toimittaja Manu Haapalainen kirjoittaa.


Helsingin Sanomat suhtautui kriittisesti sekä hallitukseen että ammattiyhdistysliikkeeseen. Vähiten ay-liikettä kritisoi Kaleva, joka myös arvosteli paljon istuvaa hallitusta.


Haapalainen ei kerro seikkaperäisesti, miten juttujen luokittelu myönteiseen, kielteiseen ja neutraaliin kategoriaan on tehty. Kyse ei siis ole tieteelliset kriteerit täyttävästä tutkimuksesta. Selvityksen tulos komppaa kuitenkin myös varsinaisen tutkimuksen johtopäätöksiä.


*


Vuonna 2022 emeritusprofessorit Heikki Luostarinen ja Raimo Salokangas vertailivat toisiinsa Iltalehden suhtautumista Juha Sipilän ja Sanna Marinin hallituksiin. Alunperin Kanavassa julkaistussa artikkelissaan he kirjoittavat:


”Vuosina 2018 ja 2019 lehti puolusti Juha Sipilän hallitusta ja moitti kovasanaisesti silloista pääoppositiopuoluetta SDP:tä. Vuonna 2021 asetelma oli päinvastainen: lehti arvosteli hyvin jyrkästi Marinin hallitusta ja hänen puoluettaan ja tarjosi tukeaan toiselle suurelle oppositiopuolueelle, kokoomukselle.”


"Analyysimme tulos oli se, että Iltalehti kehuu porvarihallitusta ja haukkuu punavihreää hallitusta", professorit tiivistivät.


Journalistiliiton ammattilehdessä julkaistu selvitys ja Luostarisen ja Salokankaan tutkimus keskittyvät eri asioihin. Niiden menetelmät, tutkimuskysymykset ja aineistot ovat erilaisia. Ne kumpikin viittaavat kuitenkin siihen, että lehti tukee selvästi kokoomusvetoista politiikkaa. Toki lehdestä löytyy myös nykyistä hallitusta kritisoivia tai ironisoivia kannanottoja, kuten vaikkapa monet Ville Rannan pilapiirrokset.


Avoin kysymys on se, vaikuttaako lehden pääkirjoitusten ja kannanottojen heijastelema sympatia nykyistä hallitusta kohtaan myös uutisaiheiden valintaan, painotuksiin ja siihen, mitä ylipäätään uutisoidaan.Vinjetin taustakuva on vahva osasuurennos Iltalehden lööpistä.

 

2,413 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page