top of page
Search

JENNI KAIPAA BARRIKADEILLE! MITÄ SANOO SAULI?

Updated: Jun 7


Yksi tapa hankkia uutisia on seurata jo julkaistuja juttuja ja etsiä niistä piiloon jääneitä aihioita. Ylen juttuun (29.5.) tohtori Jenni Haukion uudesta kirjasta kätkeytyy aitoa lööppikamaa, joka ei kuitenkaan näytä kelvanneen lööppeihin.


Kenties liian kovaa tavaraa, jopa Lennuun verrattuna?


Ylen Jonni Aromaa kirjoittaa jutussaan: "Haukio on lähtenyt muistelmissaan kiinnostavaan ajatusleikkiin. Jos hän eläisi nyt nuoruuttaan, Haukio nousisi melkoisen varmasti barrikadeille ilmastoaktivistinuorten riveissä. (…) Hän tuntee sympatiaa ja hengenheimolaisuutta ilmastoaktivisteja kohtaan. – Pidän hyvin suurena voimavarana Suomelle niitä nuoria, jotka välittävät yhteisestä tulevaisuudestamme. Siinä mielessä ymmärrän hyvin heitä ja heidän pyrkimyksiään."

Jos uutiselle laitettaisiin otsikko Helsingin Sanomien tyylillä, se voisi kuulua seuraavasti: Jenni Haukio: Ilmastoaktivistit ovat suuri voimavara Suomelle.

Jos lähtisimme Iltalehden linjoille, panokset nostettaisiin kovemmiksi. Aamun lööpeissä voisi lukea: Jenni kaipaa barrikadeille! Mitä sanoo Sauli liikenteen tukkimisesta?


*

Kummatkin näkökulmat ja otsikot ovat arkista journalismia. Uutisen yksi peruslogiikka toimii: tunnettu henkilö kytketään emotionaalisia ristiriitoja sisältävään, valtavasti huomiota herättävään ja paljon keskusteltuun yhteiskunnalliseen ilmiöön.


Haukion aktivistisympatioita käsittelevän uutisen kiinnostavuutta lisäisi tietenkin se, ettei kyseessä ole kuka tahansa muovijulkku vaan nimenomaan tasavallan presidentin puoliso. Hän puolustaa avoimesti barrikadeja rakentavia nuoria, joista iltapäivälehdet ovat kirjoittaneet sivutolkulla ja blogeissaan moralisoineet heidän toimintaansa olan takaa. Emotionaalinen huomio olisi siis jo pedattu valmiiksi.

Olen melko varma, ettei Haukion lautasella tarjoilema uutisaihio kuitenkaan kasva otsikoiksi. Haukiolta ei kysytä jatkokysymyksiä. Haukiolta ei kohteliaasti tiedustella sitä, mikä estää häntä liittymästä juuri nyt ilmastoaktivistien riveihin, jos kerran avoimesti tukee heidän pyrkimyksiään ja pitää suurena voimavarana yhteiskunnallemme.


Toivoin tietenkin, että olen väärässä. Jos uutiset jäävät piippuun, journalismi hukkaa erinomaisen mahdollisuuden tehdä ilmastojuttuja, jotka taatusti keräisivät lukijoita, puhuttelisivat nuoria ja olisivat kaikin tavoin yhteiskunnallisesti tärkeitä.


Kuva: Laura Malmivaara/WSOY.

Edit 6.6.2023, 11:43. Poistettu ilmaisu "barrikadeille nousevat".

418 views

Recent Posts

See All
bottom of page