top of page
Search

JOURNALISTIT VALITSEVAT VAALIKELLON


Politiikan journalismia seuraamalla on helppo aavistaa, että menemme kohti velkavaaleja. Olen yllättynyt, mikäli ykkösteemaksi nostetaan jokin muu kuin valtion velkaantuminen.


Mikäli saamme toisinnon 2015 eduskuntavaaleista, MTV:n vaalistudiossa raksuttaa taas reaaliaikainen velkakello. Sen edessä poliitikoille on hyvä esittää kysymyksiä siitä, kuinka suuren velan he ovat valmiit jättämään tuleville sukupolville.


Vaikka näyttääkin siltä, että valtion velka nousee ikään kuin omalla painollaan vaalien keskiöön, se on silti journalistinen valinta. Journalisteilla on paljon valtaa päättää miten ja millaista velkaa julkisuudessa käsitellään. He rakentavat näkökulmat, kysymykset ja kehystykset.


Ihan vaihtelun vuoksi vaalistudioihin voisi asentaa velkakellon sijaan muitakin ahdistavasti raksuttavia ajan näyttäjiä, jotka osoittavat, miten jätämme ongelmia tuleville sukupolville.


Tässä muutama ehdotus.

  1. Ilmastonmuutoskello. Kello näyttäisi reaaliaikaisesti sen, kuinka paljon meillä on aikaa vähentää hiilidioksidipäästöjä niin paljon, että tulevat sukupolvet voivat välttyä kaikkein pahimmalta. Kelloa voisi säestää perusteellisella keskustelulla nykyisen kulutustapamme kestämättömyydestä luonnon kantokyvyn kannalta.

  2. Biodiversiteettikello. Kello näyttäisi reaaliaikaisesti sen, miten sukupuutto etenee vauhdilla laji lajilta. Aika monelle äänestäjälle koko ajatus luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä vaikkapa taloudelle voi kuitenkin olla hämärä. Siksi kelloon voisi lisätä tosiasian siitä, miten talousjärjestelmämme luhistuu käsi kädessä luonnon monimuotoisuuden romahtamisen kanssa.

  3. Lasten ja nuorten mielenterveyskello. Tämä voi olla edellisiä haasteellisempi toteuttaa. Journalistisella mielikuvituksella on kuitenkin mahdollista löytää velkakellon tapainen ratkaisu osoittamaan ongelmien kasaantumista. Pohjaksi voisi ottaa vaikkapa sen tosiasian, että nuorisopsykiatrian palveluiden kysyntä ja nuorten psyykkiset ongelmat kasvavat koko ajan.


Nämä kolme kelloa liittyvät tietenkin toisiinsa, koska kaksi ensimmäistä vaikuttavat erinomaisen vahvasti nuorten tulevaisuudenuskoon ja haluun rakentaa omaa elämäänsä. Kellojen tikittäessä vaalistudion seinällä poliitikoille avautuisi erinomainen mahdollisuus pohtia sitä, millaista Suomea ja maailmaa he ovat rakentamassa.
Kuva: Climate Countdown. CC Wikimedia Commons: Eden, Janine & Jim.

245 views

Recent Posts

See All
bottom of page