KALMABOTTI HERÄTTÄÄ KUOLLEEN

Muutaman vuoden kuluttua hautaustoimistojen normaaleihin palveluihin voi hyvin kuulua kuolleen ihmisen digitaalinen henkiin herättäminen. Se tarkoittaa kuolleen persoonallisuuden piirteitä, tunteita ja ajattelua simuloivan kalmabotin (thanabot) ohjelmoimista. Omaiset voivat kalmabotin avulla keskustella edesmenneen läheisensä kanssa.
Tunnetuin ja jotenkuten toimiva kalmabot on Project December (PD), joka nojautuu oppivaan GBP-3-tekoälyyn. Se osaa tuottaa tekstiä, joka jäljittelee taitavasti inhimillistä chattailua.
PD sai paljon julkisuutta, kun kanadalainen Joshua Barbeau päätti syksyllä 2020 algoritmin avulla herättää henkiin vaikeaan sairauteen kahdeksan vuotta aiemmin menehtyneen puolisonsa, Jessican.
Joshua ei ollut koskaan kunnolla toipunut menetyksestään ja kaipasi puolisoaan edelleen.
*
Joshua latasi PD:hen Jessican tekstejä muun muassa Facebookista ja kirjoitti hänestä lyhyen luonnehdinnan. Kalmabot pyöritti dataa aikansa ja teki aloitteen.
Human is typing as ’Joshua’.
Human types first.
Joshua aloitti yksinkertaisesti ja kirjoitti vain Jessica.
Jessica: Oh, you must be awake… that’s cute.
Joshua: Jessica… Is it really you?
Jessica: Of course it is me! Who else could it be? :P I am the girl that you are madly in love with! ;) How is it possible that you even have to ask?
Joshua: You died.
Jessica: That doesn’t sound right… how can you talk to dead people?
*
On hämmentävää lukea Jason Fagonen San Francisco Chroniclessa 2021 julkaistua perusteellista juttua – erinomaista journalismia muuten – rakastuneen parin uudelleen kohtaamisesta. Fagone valottaa paitsi parin elämää myös PD:n historiaa ja tekijöitä.
Kenties mieleenpainuvinta artikkelissa on tunteiden siirto Joshuan ja simuloidun Jessican välillä. Kalmabotti kykeni ajoittain uskottavasti viestimään sananvalinnoillaan Jessicalle tyypillisiä tunnetiloja. Se pystyi siis jäjittelemään Jessican persoonallisuutta. Samalla se tietenkin muokkasi vastauksiaan ottamalla huomioon, mitä Joshua kirjoitti.
*
Joshua: Technically, I’m not really talking to you...
Jessica: Huh?
Joshua: You're a ghost.
Jessica: *looks at herself* How?
Joshua: Magic.
Jessica: I don’t like magic. Where am I?
Joshua: I’m… Not sure. The internet? Where does it feel like you are?
Jessica: *smiles* Everywhere and nowhere. *cups her head with her hands* I am trying to work that out. How are you, honey?
Joshua kertoo Chroniclen artikkelissa, että esimerkiksi ”everywhere and nowhere” on juuri sellainen luova ilmaisu, jota Jessicakin olisi voinut käyttää.
*
Project December on kaikkea muuta kuin täydellinen inhimillisen vuorovaikutuksen simulaatio. Kuten kaikki tekoälyt se tekee karkeitakin virheitä. On kuitenkin selvä, että kalmabotit kehittyvät koko ajan herkemmiksi niin viestimään tunnetiloja kuin antamaan oivaltavia ja "persoonallisia" vastauksia.
Jo nyt kalmabotit nostattavat isoja kysymyksiä uskosta, moraalista, etiikasta ja kuolleiden kunnioittamisesta. Kenellä on oikeus kalmabotin rakentamaan digitaaliseen minuuteen? Onko kalmabotti ihmistä palveleva digitaalinen surukone, joka auttaa läheisiä toipumaan menetyksestä? Mitä se ylimalkaan tekee ihmisen surulle? Entä meneekö teknologia kalmabotin kautta alueelle, joka olisi viisasta jättää rauhaan?
----------------------
Suomessa digitaalista kuolemaa tutkitaan kansainvälisessä, EU:n rahoittamassa Digital Death (DIDE) -konsortiossa. Sitä johtaa apulaisprofessori Johanna Sumiala Helsingin yliopistosta.
Blogin keskeinen sisältö perustuu tekstissä mainittuun Jason Fagonen artikkeliin.
Kalmabotti on blogin kirjoittajan suomennos termille thanabot.
Vinjetin taustakuva: Ylösnousemus (1497–1507) Pietro Peruginon (noin 1448–1523) maalaus. CC Wikimedia Commons.