Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen julkaisee (10.10.) Instagram-videolla puolustuspuheensa. Se saa nopeasti yli 21 000 tykkäystä.
Kun kansalaiset osoittavat suosiotaan urheilijan tunteikkaalle kertomukselle, he eivät kuitenkaan tiedä, mille taputtavat. Vai ovatko he kenties tilanneet käräjäoikeudelta tuomioon liittyvät asiakirjat ja huolellisen lukemisen jälkeen päätyneet eri johtopäätökseen kuin tuomioistuin?
Kun tykkääjät eivät tiedä, mistä tykkäävät, he voivat tykätä ihan mistä vaan, raiskaus mukaan lukien.
Jääkiekkoilijan puolustuspuhe on tyypillinen henkilökohtainen tarina, joka on yksi sosiaalisen median kertomusten lajityyppi. Ne tarjoavat yleisölleen nopean emotionaalisen kiinnittymisen ja kertojaan samastumisen. Tykkääjien harkinta korvautuu tunteilla ja asenteilla, tosiasiat kuvitelmilla ja spekulaatioilla.
Dosentti Maria Mäkelän ja kumppaneiden toimittamassa Kertomuksen vaarat -kirjassa (Vastapaino 2020) analysoidaan perin pohjin näitä kokemuskertomuksia. Mäkelä kirjoittaa osuvasti: ”Yksilökokemus on pohjimmiltaan yhtä lailla faktan ja fiktion tuolla puolen kuin muinaiset Aleksanteri Suuren seikkailut: sitä ei voi saatavilla olevasta aineistosta todistaa sen paremmin oikeaksi kuin vääräksikään.”
*
Tuomion saaneella on tietenkin oikeus tuoda näkemyksensä julkisuuteen. Tuomio voi myös pitää tai sitten muuttua korkeimmissa oikeusasteissa. Mitä ilmeisimmin puolustuspuheelle taputtavien toiminnalla on kuitenkin yhteiskunnallisia vaikutuksia, oikeusprosessin lopputuloksesta riippumatta.
Ensinnäkin, tykkääjät pönkittävät jääkiekkoilijan tulkintaa tapahtuneesta. Näin he vahvistavat uhrin päälle langetettua epäilyksen varjoa ja avaavat ovia häneen kohdistuville lokakampanjoille – siis verkkoväkivallalle. Uhrin saama ahdistava julkisuus voi vaikuttaa suoraan siihen, millä tavoin muut seksuaalista väkivaltaa kokeneet uskaltavat ilmoittaa kokemuksistaan viranomaisille.
Toiseksi, massiiviset tykkäykset saattavat murentaa tuomioistuinlaitoksen arvovaltaa. Sen päätökset saavat rinnalleen faktoista piittaamattoman sometuomioistuimen rangaistukset. Tämä kytkeytyy helposti populistisiin poliittisiin intresseihin, joiden päämäärä on ylimalkaan horjuttaa kansalaisten luottamusta oikeusjärjestelmään.
Kolmanneksi, suosion osoittaminen raiskaustuomion saaneelle miehelle ruokkii niin verkossa vellovaa naisvihaa kuin yhä sitkeästi elävää maskuliinisuuden mallia, jossa kovat kundit vievät ja mimmit vaan vikisevät.
Vinjetin taustakuva tehty tekoälyllä.
Comments