top of page
Search

MIKSI OPTIMISTIT EIVÄT SELVIÄ?


Johtamisen konsultti Jim Collins on tehnyt tunnetuksi Stockdalen paradoksiksi nimeämäänsä ajattelutapaa. Samalla hän on määritellyt resilienssin tavalla, joka on tavattoman ajankohtainen.

Paradoksin idea tulee Collinsin keskusteluista Vietnamin sodan veteraanin, amiraali Jim Stockdalen kanssa.

Stockdale oli kahdeksan vuotta sotavankina Hanoin Hiltonina tunnetulla vankileirillä. Häntä kidutettiin moneen otteeseen. Hän ei tiennyt vapautumisensa ajankohtaa, eikä hänellä ollut varmuutta siitä, näkisikö koskaan perhettään. Kertomansa mukaan hän pysyi hengissä, koska ei hetkeäkään epäillyt sitä, ettei joskus kävelisi ulos leiriltä vapaana miehenä.

Pitkillä kävelyretkellään Stockdalen kanssa Collins kysyi häneltä, ketkä sitten eivät selvinneet.

”Tuohon on helppo vastata”, Stockdale sanoi. ”Optimistit eivät selvinneet.”

Vastaus hämmensi Collinsia, joka pyysi amiraalia tarkentamaan sanojaan.

”Optimistit olivat niitä, jotka sanoivat vapautuvansa viimeistään jouluna. Joulu kuitenkin tuli ja meni. Sitten he sanoivat vapautuvansa pääsiäiseen tai kiitospäivään mennessä. Nekin tulivat ja menivät. Sen jälkeen he sanoivat taas vapautuvansa jouluna. Lopulta he kuolivat murtunein sydämin.”

”Tässä on hyvin tärkeä opetus”, Stockdale jatkoi, ”Uskoa ja toivoa siihen, että selviää karmeasta todellisuudesta ei kenelläkään ole varaa menettää. Uskoa ja toivoa ei kuitenkaan koskaan saa sotkea siihen, että kohtaa päättäväisesti todellisuuden kaikkein karmeimmatkin tosiasiat.”


Vinjetin taustakuva: Ofek Abuhazira. Wikimedia Commons CC.

205 views

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page