top of page
Search

OLISIMMEKO SOLIDAARISIA ONGELMAKÄYTTÄJILLE?Entäpä jos luopuisimme ajatuksesta saada viinit ruokakauppoihin ihan solidaarisuudesta ongelmakäyttäjiä ja heidän läheisiään kohtaan?


Tämän näkökulman puuttuminen lähes tyystin julkisesta keskustelusta kertoo paljon maamme nykyisestä mentaalisesta tilasta. Myötätunto ja solidaarisuus ovat lähes kadonneet sanavarastosta. Sen sijaan minäminä-kulttuuri ja vankkumaton usko oman elämän hallintaan ovat voimissaan. Asenteen voi tiivistää: ”Minulla pitää olla mahdollisuus ostaa alkoholini mistä haluan. Jos tämä aiheuttaa joillekin ongelmia, se ei ole minun asiani.”


Asenteen muodossa tai toisessa sisäistäneet puhuvat usein myös ”sivistyneestä eurooppalaisesta juomakulttuurista”. Siihen kuuluu mahdollisuus napata viinipullo mukaan ruokaostosten yhteydessä. Mitään sellaista juomakulttuuria ei ole kuitenkaan koskaan ollut olemassa. Kyseessä on hieman koominen supisuomalainen fantasia, jota on tietenkin mukava elätellä ja tuntea samalla itsensä sivistyneeksi eurooppalaiseksi.


Sivistys on kuitenkin hyvä käsite, kun puhutaan alkoholikulttuurista. Sivistys tarkoittaa monia asioita, mutta mahdollisuutta ostaa alkoholia mahdollisimman monista paikoista se ei tarkoita. Sen sijaan sivistykseen kuuluu esimerkiksi kyky asettua heikompien asemaan ja pohtia omia tarpeitaan heidän tilanteensa kautta.


Viinien ja vahvempien alkoholijuominen siirtäminen ruokakauppoihin osuisi erityisesti niihin, joille juominen on jo ongelma tai menossa siihen suuntaan. Arvioiden mukaan näitä ongelmakäyttäjiä on Suomessa noin puoli miljoonaa. Alkoholin saatavuuden helpottaminen lisäisi heidän riskiään luisua yhä syvemmälle alkoholismiin. Se kasvattaisi myös heidän perheidensä ja ystäviensä pelkoja ja ahdistusta.


Yksilön valinnanvapauden toteutumisen kannalta ei ole olennaista vain se, mitä kaikkea hänellä on mahdollisuus ja oikeus saada. Valinnanvapauteen kuuluu myös mahdollisuus luopua jostain – jos ei muusta syystä niin vaikkapa sitten solidaarisuudesta ja myötätunnosta riippuvuuksien kanssa kamppailevia ja heidän läheisiään kohtaan. Se on itse asiassa todella hyvä syy.

(Hallitusohjelmaan kaavailtu linjaus nostaa Alkon ulkopuolella myytävien juominen alkoholipitoisuutta ei vielä tuo viinejä tai väkeviä ruokakauppoihin. Mutta se vie vääjäämättä kohti sellaista ratkaisua.)


Kuva: WikimediaCommons. Author: https://www.flickr.com/people/137643065@N06

402 views

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page