top of page
Search

PÄÄKIRJOITUS PROVOKAATIONA

Updated: Nov 2, 2022


Helsingin Sanomat käsittelee pääkirjoituksessaan (1.11.) Mikko Puustisen ja Jenni Marjokorven meneillään olevaa tutkimusta, joka luotaa Helsingin yliopiston keskusteluilmapiiriä. Lehti raportoi, kuinka alustavien kyselyjen mukaan 55 prosenttia opiskelijoista kokee, että ”yliopistossa vallitseva ilmapiiri estää sanomasta joitain asioita, joihin uskoo, koska muut saattavat kokea ne loukkaaviksi.”


Pääkirjoituksesta ei käy ilmi, mitkä asiat koetaan loukkaaviksi tai millainen ilmapiiri yliopistolla tarkalleen ottaen vallitsee.


Pelottaako joitain opiskelijoita ilmaista näkemyksiään, koska kuuluvat seksuaalisuudeltaan tai etnisyydeltään valkoisesta ja heteronormatiivisesta enemmistöstä poikkeavaan ihmisryhmään? Onko kysymys kenties siitä, että jotkin pelkäävät puolustaa epätieteellisiä ja kreationistisia näkemyksiään yliopistossa? Vai onko kysymys siitä, että joku haluaisi käyttää ihmisryhmistä rasistia ilmaisuja, mutta pelkää enemmistön reaktioita siihen? Summautuvatko nämä kaikki tuohon numeroon 55?


Näitä asioita ei Helsingin Sanomien toimituksessa tiedetä. Todennäköisesti niitä eivät tiedä tutkijatkaan. Siitä syystä koko pääkirjoitus on tietämättömyyden kymi, joka vilisee luuloja ja arvailuja.


Yhdessä kohtaa pääkirjoitus on kuitenkin kirkas.


Jutun nettiversion kuvituksena paistattelee perussuomalaisten Matias Turkkila. Hän saa seurakseen kuvatekstin, jossa todetaan:

”Perussuomalainen-lehden ja Suomen Uutiset -verkkolehden päätoimittajan Matias Turkkilan vierailuluento keskeytyi yliopistolla vuonna 2016 opiskelijoiden rasismin vastaiseen mielenosoitukseen.”


Pääkirjoituksen kontekstissa sinällään neutraali ja paikkansa pitävä kuvateksti asemoi Turkkilan ”yliopiston vallitsevan ilmapiirin” uhriksi. Hän alkaa edustaa niitä, jotka joutuvat vaikenemaan, koska ”opiskelijat välttelevät arkoja aiheita”, kuten pääkirjoituksen otsikko kuuluu.


Pääkirjoitus on journalistisena suorituksena luokaton. Se on provokaatio ja lahja mitään-ei-saa-enää-sanoa –höpöttäjille.


Jos osoittautuu, että tutkijoiden alustavat tulokset pitävät paikkansa, yliopiston ilmapiirissä on jotain pahasti vialla. Mikäli yli puolet opiskelijoista kokee, etteivät he halua osallistua joistain aiheista käytäviin keskusteluihin, asia kannattaa selvittää rauhallisesti ja perin pohjin. Siihen ei tarvita Helsingin Sanomien arvailuja vaan tulosten asiallista journalistista käsittelyä niiden valmistuttua.



Kuva: kuvakaappaus Helsingin Sanomien nettisivulta 1.11.2022 klo. 20.40.

Juttua editoitu 1.11. klo. 21.14. Poistettu ilmaisu "enemmistön diktatuurista kärsivät".

608 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page