top of page
Search

PUTINISMIKIN HIRTTÄYTYY SUKKAHOUSUIHIN


Jos selviämme tästä ilman kolmatta maailmansotaa, itärajan taakse muodostuu suljettu yhteiskunta. Brändit ovat poistuneet katukuvasta, tiedonvälitystä hallitsevat muutamat valtiokoneiston mediat. Yhteiskunta on puhdistettu pettureista ja toisinajattelijoista. Kansalaisia valvotaan, ja he valvovat toisiaan.

Näin vanhan Neuvostoliiton sosialistinen kuri on palannut uuden Venäjän fasistisen kurin muodossa. Yhteinen nimittäjä on totalitarismi. Venäjä on jopa Neuvostoliittoa suljetumpi.


*

Tämän suunnitelman toteuttamisessa Vladimir Putinilta on kuitenkin jäänyt huomaamatta yksi ratkaiseva seikka. ”Lännen”, kuten hän meitä kutsuu, varsinainen ylivoima ei nojaudu sotilaalliseen iskukykyyn vaan sukkahousuihin.

Neuvostoliitto ei romahtanut tehottomaan hallintoon, talouteen tai armeijaan vaan sukkahousujen puutteeseen. Leningradin kujilla nailonien vaihtokurssi oli niin hyvä, että turistit eivät kyenneet yrittämälläkään tuhlaamaan kaikkia ruplia. Kotimatkalla niitä heiteltiin junan ikkunasta ulos.

Sosialismi ei osannut vastata ihmisten haluun kuluttaa ja kuluttaa nimenomaan merkkituotteita ja kaikkea muutakin, mikä lännestä oli saatavilla. Kansalaiset tiesivät jo 1970-luvulla, että myös toveri, valtionpäämies Leonid Iljitš Brežnevin halukone suuntautui länteen. Hänen heikkoutensa olivat Mercedes Benzit.

Kuvitteleeko Putin, että Venäjän suljettuun talouteen voidaan rakentaa jonkinlainen kotikutoisten brändien kavalkadi. Sellainen järjestelmä, joka puhuttelee venäläisten halukonetta tehokkaammin kuin vaikkapa Coca-Cola, Nike tai Apple.

Kuvitteleeko hän, että kuluttamisen makuun päästetty venäläinen keskiluokka juo tulevaisuudessa Putin-Colaa, juoksee Putin lenkkareissa ja tekee töitä Putin-merkkisellä tietokoneella?

180 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page