top of page
Search

TERVEISIÄ POLIITTISEN VIESTINNÄN MUTASARJASTA


Perussuomalaisten poliittinen viestintä on ajautunut ongelmiin, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan on syössyt joukoittain ihmisiä maanpakoon. Maasta on lähtenyt yli kolme miljoonaa avun tarvitsijaa, joista Suomikin on luvannut kantaa vastuunsa.


Maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassaan puolue haluaa kuitenkin lopettaa kokonaan ”humanitaarisista syistä” tapahtuvan maahanmuuton. He sanovat, että ihmisiä pitää auttaa ”paikan päällä”. Kanta on veruke, jolla inhimillisen hädän kohtaaminen on voitu siirtää pois päiväjärjestyksestä. Kärsimys on tuolla jossain, eikä se oikeastaan kuulu meille.


Nyt tämä viesti ei toimi. Ukrainan kohdalla se kuulostaisi oikeasti siltä, mitä onkin, siis julmalta ja välinpitämättömältä. Tämän vaikutelman viestimiseen puolueella ei nyt ole varaa, koska suomalaiset ovat avanneet sydämensä ja ovensa ukrainalaisille.


*


Puoluejohdolla on siis ongelma: Miten säilyttää kannattajiin vetoava maahanmuuttovastainen perusviesti ja samalla toivottaa ukrainalaiset tervetulleiksi?


Ongelmaa lähdetään ratkaisemaan kampanjalla, jonka julisteessa lukee: ”On helpompaa auttaa heitä, jotka eivät uhkaa auttajan turvallisuutta.” Sanojen alapuolelle asettuu karrikoitu kuva, jossa kauhuissaan oleva henkilö pakenee vihaista koiraa.


Julisteen ajankohtaisen tunnemielikuvan voi tiivistää seuraavasti: Muodostetaan pakolaisista jono. Poimitaan jonosta ukrainalaiset, koska he eivät uhkaa suomalaisten turvallisuutta. Heitä on "helppo" auttaa. Loput voi jättää oman onnensa nojaan, koska ”ne” voivat muodostaa turvallisuusuhan.


Perussuomalaisten poliittinen viestintä on jo vuosikausia kulkenut aivan omia teitään. Nyt ollaan kuitenkin siirrytty varsinaiseen mutasarjaan. Ihmisten mekaaninen luokittelu vaikkapa sitten ”vaarallisiin” ja ”vaarattomiin” on yksi totalitaarisen ja yksinkertaistavan ajattelun piirre. Ihmisarvon kunnioittaminen ja jokaisen ihmisen oman tarinan sekä kokemusten huomioon ottaminen ovat siitä kaukana.


Luokattoman härskiä on se, että puolue käyttää hyväkseen ukrainalaisia pakolaisia pelastaakseen oman maahanmuuttovastaisen perusviestinsä. En ole aivan varma siitä, kuinka moni Ukrainasta paennut haluaa joutua tällaisen hyväksikäytön kohteeksi.

627 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page