THL NÄYTTÄÄ TIETÄ

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päätti ainakin toistaiseksi lopettaa viestintänsä Twitterissä. Päätös on rohkea. THL:llä on noin 100 000 seuraajaa, mikä tekee Twitteristä organisaatiolle hyvin houkuttelevan kanavan.
Viestintäjohtaja Marjo Loisan mukaan syynä on ennen kaikkea alustalla rehottava asiaton viestintä ja disinformaation levittäminen.
Monet muutkin organisaatiot ja yritykset ovat miettineet suhdettaan alustaan varsinkin Elon Muskin sekoilujen jälkeen. Lähes kaikki ovat jääneet odottavalle kannalle. THL on kaiketi ensimmäinen iso suomalaisen toimija, joka on päättänyt jättää alustan.
Musk on aiheuttanut paljon vahinkoa, mutta Twitterin todellisuus keskustelujen polarisoijana, väärän tiedon viemärinä sekä vihapuheen levittäjänä ovat olleet tiedossa jo pitkään. Twitteristä luopumiseen on siis paljon Muskia painavampiakin syitä.
Eettisen viestinnän näkökulmasta asetelma on aika selvä. Vaikka suhtautuisikin kriittisesti Twitterin pimeisiin puoliin, viestinnän jatkaminen alustalla merkitsee käytännössä sen toimintalogiikan hyväksymistä. Jokainen päivitys ruokkii myös alustan epäeettisiä piirteitä tarjoamalla paitsi sisällön myös käyttäjätiedon sen hyödynnettäväksi.
Vaikka monet näkevät alustan yhteiskunnallisen keskustelun kannalta tarpeelliseksi, järkevä keskustelu on siellä mahdotonta. Algoritmit tukevat niin vahvasti tunnepolarisaatiota, että argumentointi jää väkisinkin sen varjoon. Nopeat johtopäätökset, omien tunteiden projisointi ja disinformaatio eivät luo edellytyksiä yhteiskunnalliselle keskustelulle. Päinvastoin: ne raunioittavat sitä.
Twitteriin pätee sama kuin mihin tahansa viestinnän kanavaan, alustaan tai mediaan. Se on itsessään viesti. Siinä vaiheessa, kun organisaatiot alkavat tuntea Twitterin rasitteeksi oman toimintansa ja maineensa kannalta, sen aika alkaa olla ohi – tai sen muutoksen aika käsillä.
THL:n päätös kertoo sen, ettei organisaation tarvitse viestinnässään suostua ihan mihin tahansa. Se osoittaa myös todellista ajatusjohtajuutta, joka ei ole jahkailua vaan tekoja.
Kuva: Wikimedia Commons CC, author: Today Testing.