top of page
Search

TROLLIJUSSI & NORMIJUSSI


Jussi Halla-ahon presidenttikampanjan tunnuslause ”Suomen pitää olla turvallinen tila” asettaa äänestäjälle haasteen. Sloganissa esiintyy nimittäin kaksi Halla-ahoa, Trollijussi ja Normijussi. Voimansa yhdistäen tyypit osaavat jallittaa kokenuttakin politiikan tarkkailijaa. Hänellekään ei aina ole selvää, kumpi Jussi itse asiassa on kyseessä.


*


Trollijussi on se sosiaalisesta mediasta kaikille tuttu disinformaation kylväjä. Hänen mielestään esimerkiksi feministit ja rasismin vastustajat ovat aina olleet totaalisen ärsyttäviä. Suivaantumista on kasvattanut se, että mainitut tahot puhuvat paljon turvallisesta tilasta. Tunteita nostattava termi viittaa paikkaan tai tapahtumaan, jonka säännöissä kielletään syrjintä, häirintä ja esimerkiksi rasistinen puhe. Turvalliset tilat ovat tärkeitä etenkin vähemmistöille, jotka joutuvat kohtaamaan sukupuoleen tai ihonväriin liittyvää syrjintää.


Trollijussi kuitenkin tietää, että siellä, missä on voimakkaita tunteita, on myös poliittinen mahdollisuus. Niinpä hän työntää vastenmielisyytensä syrjään ja päättää härnätä poliittisia vastustajiaan mobilisoimalla käyttöönsä heille tärkeän käsitteen. Samalla tarjoutuu tilaisuus hämärtää turvallisen tilan merkityksiä ja pilkata sen suojaan hakeutuvia ihmisiä. Näin Trollijussi voi myös provosoida vähemmistöjen oikeuksia puolustavia ja naureskella heidän reaktioitaan.


Kun Trollijussi trollaa, Normijussi suojelee häntä kritiikiltä. Jos journalisti eksyy kysymään Trollijussilta, miksi ivaat ihmisten halua suojautua vihapuheelta, Normijussi antaa ymmärtää kysyjän todellisuudentajun hämärtyneen. Hän tähdentää, ettei kyse ei ole ivasta vaan vilpittömästä halusta rakentaa koko Suomesta turvallinen tila kantasuomalaisille. Heidän turvallisuuttaanhan uhkaavat monet asiat, kuten maahanmuutto, sukupuolten moninaisuus ja etenkin rikollisjengit. Siksi hänen suosikkimetaforansa onkin ”Ruotsin tie”.


Näin Jussit ovat muuttaneet turvallisen tilan merkitykset. Vihapuheen ja syrjinnän vastaisesta tilasta on tullut kantasuomalaisten turvapaikka. Sen graniittiset seinät suojelevat meitä kaikelta pahalta, erilaiselta ja terveeseen suomalaiseen järkeen sopimattomalta.
  • Vinjetin taustakuva on muokattu Jussi Halla-ahon kampanjajulisteesta. Trollijussin olkapäällä istuu Mesimäyrä, tuo oikeistoradikaalien lempieläin.

  • Niin & näin -lehti julkaisi äskettäin sivustollaan ajankohtaisia analyysejä oikeistoradikaalien poliittisesta viestinnästä. Ne ovat antaneet paljon ajatuksia tähänkin blogiin, joten kiitos journaalille ja kirjoittajille: Tommi Kakko, Anna Ovaska, Mikko Poutanen, Juha Raipola ja Annastiina Kallius.

  • Juha Raipola on käsitellyt Halla-ahon kampanjaa myös blogissaan.

1,255 views

Recent Posts

See All
bottom of page