top of page
Search

UUDISTETAANKO JOURNALISTIN OHJEITA SILMÄT KIINNI?


Julkisen sanan neuvosto (JSN) uudistaa Journalistin ohjeita työryhmässä, jossa ei ole mukana yhtään visuaalisuuden varsinaista ammattilaista. Työryhmän on asettanut JSN:n kannatusyhdistys.

Kannatusyhdistys näyttää siis sulkevan silmänsä tilanteessa, jossa yhteiskunta elää historiansa kuvallisinta aikakautta ja visuaalinen journalismi on rikkaampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Vaikka kokoonpanoa paikattaisiin asiantuntijoita kuulemalla, ratkaisua on jokseenkin vaikea ymmärtää. Journalismin visuaalisuus on olennainen osa JSN:n työskentelyä, ja veikkaan sen roolin vain kasvavan tulevaisuudessa. Otetaan esimerkki.


*


Yksi JSN:n paljon keskustelua herättänyt ratkaisu koski Seiskan viime kesäkuussa julkaisemaa juttua Paparazzi iski: kireät trikoot myötäilivät Sanna Marinin huipputreenattua peppua – kuva! Julkaisemalla kuvan lehti otti käsiinsä oikeuden esineellistää naisen ruumista tavalla, joka typisti hänet seksuaaliseksi fetissiksi.

JSN päätyi ratkaisussaan siihen, ettei juttu kuvineen loukannut tai halventanut kuvan kohteen ihmisarvoa. Vapauttava päätös tuli äänestyksen jälkeen 7–6.

En lähde tarkemmin ruotimaan Seiskan toimintaa visuaalisen kulttuurin ja sukupuolen tutkimuksen näkökulmista. Sen enempää en ota kantaa JSN:n päätökseen. Jokainen voi lukea päätöksen perustelut täältä.

Tapaus kuitenkin osoittaa sen, kuinka vahvaa visuaalista lukutaitoa JSN:n päätökset voivat joskus edellyttää. Tällä hetkellä visuaalisuus on myös hyvin vaatimattomasti kirjattu Journalistin ohjeisiin. Löytyykö niistä riittävää tukea ratkaisuille?


*


Päätöksestä ponnahtaa esiin kiintoisa yksityiskohta. Siinä nimittäin käsiteltiin otoksen julkaisemista sekä Seiskan jutussa että lehden paparazzin yksityisellä Instagram-tilillä.


Detalji kertoo sen, kuinka journalismin yksi keskeinen konteksti on kuvapainotteinen sosiaalinen media. Journalistiset esitykset asettuvat osaksi somen tekstien, meemien, piirrosten, valokuvien ja videoiden kymeä. Samalla nämä kuvastot vuotavat jatkuvasti journalismiin.

Toinen seikka, jonka yksityiskohta nostaa esiin, on journalistin ja yksityishenkilön roolien määrittyminen sosiaalisessa mediassa. Milloin sosiaaliseen mediaan sisältöjä tuottava tai jakava toimii journalistina, milloin yksityishenkilönä, jota journalistin ohjeet eivät sido Veikkaan, että tämä on yksi koko uudistuksen haasteellisimpia rasteja.


Kummassakin tapauksessa työryhmän on tietenkin hyvä tuntea mahdollisimman laajasti myös sosiaalisen median visuaalisia järjestyksiä ja niihin kytkeytyviä merkityksiä.
---


270 views

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page