top of page
Search

ANTEEKSIPYYNTÖ RIIKKA PURRALLE


Jos valtiovarainministeri Riikka Purra haluaisi irtaantua rasismista, hänen olisi hyvin helppo tehdä se. Mitään muuta ei tarvittaisi kuin lyhyt, tosiasioihin nojautuva ja konstailematon anteeksipyyntö sosiaaliseen mediaan.


Koska en ole aivan varma, löytääkö Purra sopivat sanat, luovutan hänen käyttöönsä mallianteeksipyynnön. Sitä voi vapaasti muokata.


”Pyydän anteeksi maahanmuuttajilta. Olen useaan otteeseen kirjoittanut sosiaaliseen mediaan rasistisia viestejä, jotka ovat vaikeuttaneet jo muutenkin haasteiden täyttämää elämäänne. Vaikka viesteistäni on kulunut vuosia, ymmärrän hyvin, että tekstini ovat voineet vahvistaa teihin kohdistuvia aggressioita ja syrjintää. Ne ovat vahingoittaneet teitä. Samalla tekstini ja niihin kiteytyvä ajatteluni ovat avittaneet poliittista tietäni perussuomalaisessa puolueessa aina sen johtotehtäviin saakka. Nyt kun olen puheenjohtaja ja ministeri, haluan kuitenkin kerta kaikkiaan irrottaa niin itseni kuin puolueeni kytköksistä rasismiin. Siksi toivon, että myös rasismia tavalla tai toisella kannattavat äänestäjät etsisivät poliittisille pyrkimyksilleen jonkin muun kanavan kuin perussuomalaisen puolueen.”*


Poikkeuksellisella anteeksipyynnöllään Purra tekisi poliittista historiaa. Se myös lopettaisi kertaheitolla kaikki vaatimukset ”irtaantua uskottavasti” rasismista. Anteeksipyynnön luotettavuus olisi betonia, koska Purra hylkäisi rasismin pistämällä rasistisesti orientoituneet äänestäjät hylkäämään hänet ja samalla koko puolueen.


Purran ura puoluejohtajana ja ministerinä tietenkin loppuisi kuin seinään. Emme siis koskaan kuule häneltä anteeksipyyntöä, kuten emme ole kuulleet hänen oppi-isältään Jussi Halla-aholtakaan. Vilpitön, maahanmuuttajille suunnattu anteeksipyyntö paljastaisi auttamatta, ettei kyse ole vain 15 vuotta vanhoista kirjoituksista. Kyse on halla-aholaisen perussuomalaisuuden poliittisesta ytimestä, jonka keskeisin kehittäjä istuu tällä hetkellä eduskunnan puhemiehen paikalla.


Tietenkin anteeksipyyntö myös kaataisi Petteri Orpon hallituksen. Pääministeri on siis tilanteessa, jossa joutuu hokemaan päivästä päivään ”nollatoleranssia rasismille” ja saman aikaisesti toivomaan, ettei hallituskumppani ota häntä tosissaan ja ryhdy uskottaviin toimenpiteisiin nollatoleranssin toteuttamiseksi omassa puolueessaan.


Kuulinko sanan farssi?
Vinjetin taustakuva tehty tekoälyllä.

Edit. 24.8.2023, 23:07. Viidennen kappaleen alusta poistettu sana Siksikään ja korvattu ilmaisulla emme siis. Virkettä myös editoitu kielellisesti.


8,389 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page