top of page
Search

EDUSKUNNAN PUHEMIES DISINFORMAATION LÄHETTILÄÄNÄ


Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kertoo (4.9.) viestipalvelu X:ssä, kuinka Helsingissä on järjestetty ”protesti”, jossa ”osallistujat heiluttivat punaisia sirppi & vasara -lippuja ja kehottivat katkomaan pääministerin ja valtiovarainministerin päät”.


Kumpikin puhemiehen mainitsema yksityiskohta pitää paikkansa. Yli 11000 ihmisen mielenilmaisussa muutama osallistuja tosiaan kantoi tuollaisia viestejä.


Halla-aho jättää kuitenkin kertomatta seuraavat asiat:

  • Järjestäjät levittivät etukäteen informaatiota siitä, etteivät salli mm. puoluepoliittisia tai syrjintään yllyttäviä viestejä.

  • Kun mainitut viestit havaittiin, järjestäjien mukaan ne pyrittiin poistamaan. Poliisilta pyydettiin apua. Julkiseen kokoukseen osallistujia ei voi kuitenkaan poistaa vastoin heidän tahtoaan, jos he eivät aiheuta häiriötä tai vaaraa.

  • Järjestäjät tuomitsivat puhemiehen mainitsemat symbolit ja tekstit.

  • Kyseessä oli rasisminvastainen mielenilmaisu, joka sujui rauhallisesti niin järjestäjien kuin poliisinkin mielestä.


Halla-ahon viesti asemoi kaikki tapahtuman osallistujat marssimaan alussa mainittujen tunnusten alle. Lukijalle syntyy vaikutelma, että liikkeellä olivat ”kommunistit” ja ministereihin kohdistuvalla väkivallalla hekumoivat tahot. Samaan läjään Halla-aho heittää venäläisen imperialismin miljoonat uhrit.

Mielenosoituksen varsinaisesta asiasta, rasismin vastustamisesta ja ihmisoikeuksien puolustamisesta, hän ei kirjoita mitään.


*


Ainakin toistaiseksi maamme kouluissakin opetetaan, että yksi disinformaation perinteinen strategia on valikoida ilmiöstä muutama paikkansa pitävä seikka ja yleistää ne koskemaan koko ilmiötä. Usein valinnalla pyritään edistämään omia poliittisia tarkoitusperiä. Halla-ahon toiminta täyttää disinformaation tuottamisen ja levittämisen kriteerit. Hän ei suoranaisesti valehtele, mutta poimii pari yksityiskohtaa, jotka antavat virheellisen kokonaiskuvan tapahtumasta.


Uutismedia vaikuttaa olevan varpaillaan perussuomalaisten kanssa. Uutiseksi kelpaa se, että muutama provokaattori uhmaa mielenilmaisun järjestäjien tahtoa ja samalla muita mielenosoitukseen osallistujia. Sen sijaan uutiskynnystä ei ylitä eduskunnan puhemiehen levittämä disinformaatio, joka englanniksi kirjoitettuna saa lukijansa myös maamme rajojen ulkopuolella.


Pelokas mukautuminen Halla-ahon toimintaan kertoo paljon suomalaisen yhteiskunnan poliittisesta todellisuudesta ja sen suunnasta. Jos disinformaation levittäminen sallitaan eduskunnan puhemiehelle ja presidenttiehdokkaalle, se sallitaan kaikille muillekin politiikan toimijoille aina hallituksessa istuviin ministereihin saakka.
Vinjentin taustakuva: JS.

Edit. 5.9.2023, 09:40. Toiseen "pallokappaleeseen" lisättiin imaisu järjestäjien mukaan.

Edit. 5.9.2023, 09:40. Viimeiseen kappaleeseen lisäys ja presidenttiehdokkaalle.

Edit, 5.9.2023, 10:26. Ensimmäistä "pallokappaletta" muokattu. Otettu pois ilmaisut väkivaltaan ja turvalliseen tilaan. Ne on korvattu sanalla syrjintään.


15,941 views

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page