top of page
Search
Janne Seppänen

Essayah splittaa


Presidenttiehdokas Sari Essayah oli tietenkin valmistautunut kohtaamaan Ylen tentissä (ke 10.1.) kysymyksiä Israelin sotatoimista Gazassa. Hän sovelsi rutiininomaisesti tuttua viestinnällistä ohjetta: palaa aina kotipesään. Aina kun tenttaaja kysyi Israelin toiminnasta, presidenttiehdokas vastasi luettelemalla Hamasin kauheuksia. Ylimalkaan hän puhui Hamasista ja pyrki jopa välttämään Israelin mainitsemista, sen toiminnan kriittisestä arvioinnista puhumattakaan.

 

Poliitikolla on tietenkin oikeus valita sellainen viestintästrategia, jonka avulla hän pystyy levittämään ideologiaansa ja vastaamaan median kysymyksiin. Jokaisella strategialla on kuitenkin myös yhteiskunnallisia vaikutuksia. Essayahin valinta tukee splittaamista ja keskustelun polarisoitumista.

 

Psykologisesti katsottuna splittaaminen (tai lohkominen) kuvastaa ihmisen vaikeutta muodostaa kokonaiskuvaa asiasta, jossa on yhtä aikaa hyvin ristiriitaisia tunteita herättäviä piirteitä. Splittaamalla ihminen suojelee psyykkistä yhtenäisyyttään vaikkapa jaottelemalla muut ihmiset nopeasti vastakkaisiin leireihin, tässä tapauksessa Israelin kannattajiin ja vastustajiin. Välimuotoja ei ole. Nyanssit katoavat. Juuri tätä asetelmaa Essayah toisti ja samalla käytti hyväkseen.

 

Koko yhteiskunnan mitassa splittaminen kulkee käsikkäin keskustelun polarisoitumisen, vihan lietsonnan ja ääriajattelun yleistymisen kanssa. Tästä syystä niin monet seuraavat yhtä uupuneina kuin ahdistuneina Israelin tappokoneen toimintaa tai lukevat uutisia Hamasin raiskaamista naisista. Tilannetta aidosti ymmärtämään pyrkivät ovat usein hiljaa, koska eivät halua joutua banaalin leimaamisen kohteiksi.

 

On vaikea sanoa, kuka splittaamisesta hyötyy eniten, Israel, Hamas vai kenties Essayah. Häviäjät ovat kuitenkin selvillä: rauhanomaista ja oikeudenmukaista ratkaisua etsivät ihmiset sekä monipuoliseen tilannekuvaan pyrkivä yhteiskunnallinen keskustelu.




 

 

Vinjetin taustakuva on kombo: kuvakaappaus Ylen presidenttitentistä 10.1.2024 sekä Wikimedia Commons -kuva Israelin pommituksen tuhoista © Wafa (Q2915969). Kuvankäsittely JS.

1,567 views

Recent Posts

See All
bottom of page