top of page
Search

Hieno ihminen


Kuten voittajan aina, Alexander Stubbin oli helppo onnitella Pekka Haavistoa hyvästä kamppailusta. Onnitteluissa oli paljon poliittista teatteria – jota ilman ei tietenkään olisi politiikkaa.


Yksi Stubbin muotoilu jäi kuitenkin soimaan korvieni väliin. Hän totesi vihreiden vaalivalvojaisissa hieman liikuttuneena, kuinka Haavisto on yksi hienoimmista hänen tapaamistaan ihmisistä. Se ei ollut enää pelkkää teatteria. Uudesta presidentistämme näki, että hän tarkoitti sitä, mitä sanoi. Ihminen, joka kykenee julkisesti sanomaan toisesta ihmisestä noin kauniisti, omaa itsekin tunne-elämän kauneutta.


Olen joskus pitänyt Stubbia vähän naiivina, pateettisena ja helposti vietävänä kaverina, joka antautuu tikkatauluksi tajuamatta oikein, mitä on tekemässä. Lapsellisuus on varmaan hänestä karissut jo aika päiviä sitten. Ehkäpä siitä on jäänyt jäljelle palanen aikuista ydintä, jonkinlainen idealismi ja vilpittömyys. Ne säteilevät hänestä edelleen ja muodostavat osan hänen poliittisesta vetovoimastaan.


Vilpittömyyttä ja idealismia kuitenkin säestää illuusioton käsitys varsinkin ulkopoliittisista realiteeteista. Stubb rakensikin kampanjansa aikana kovan kundin imagoa, joka näkee Venäjän ymmärtävän vain voimaa. En ole aivan varma siitä, kumpi ehdokkaista olisi kovan paikan tullen lujempi ja ennen kaikkea viisaampi.


Kumpikaan ehdokkaista ei puheissaan luvannut valoisampaa tulevaisuutta, siis toivoa paremmasta. Se kahden ihmisen roadshow, minkä he yhdessä vetivät, antoi kuitenkin poliittiselle todellisuudelle mentaalisen ruiskeen, jonka vaikutusten toivoisi kestävän ja leviävän laajalle. Se oli kovan mutta sivistyneen politiikan oppitunti, virkistävä tuulahdus kaiken öyhötyksen, pessimismin, vihan ja ihmisten halveksunnan keskellä.


Tästä ikävästä ja edelleen vahvistuvasta ilmapiiristä nousee myös Stubbin kovin sisäpoliittinen haaste. Miten pitää kaiken ummehtuneisuuden ja autoritaarisuuden keskellä kiinni liberaalista demokratista, avoimuudesta ja yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta? Itse asiassa juuri näistä asioista kiinni pitäminen on hänen merkittävin vaalilupauksensa, vaikkei sitä aina ääneen sanottukaan.


Vaalilupauksensa pitämisessä Stubb kohtaa haasteita radikaalin oikeiston ja myös oman puolueensa sisältä. Tässä asiassa monet äänestäjät mitä ilmeisimmin luottivat enemmän Pekka Haavistoon.

Vinjetin taustakuva Ylen uutislähetyksestä 12.2.2024, 07:30.

1,895 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page