Kun Ilta-Sanomat kirjoittaa (26.7.) etusivullaan ”Venäjän lennokit lähestyivät – Suomen Hornetit ilmaan”, monen lukijan ensimmäinen mielleyhtymä on maahamme kohdistuva hyökkäys. Pieni välirivi vihjaa epämääräisesti toiseen suuntaan: ”Tehtävä Romaniassa.”
Ilta-Sanomat käyttää hyväkseen suomalaisten uhan tunteita. Lehti rakentaa virheellisen mielleyhtymän, joka jää lukijan mieliin vaikuttamaan senkin jälkeen, kun hän on huomannut välirivin ja kenties osannut tulkita sen oikein. Mainitsemalla Romanian lehti voi aina sanoa kertoneensa, ettei kyseessä ollut Suomeen kohdistunut uhka. Juuri sillä uhalla pääotsikko kuitenkin pelaa.
Etusivu on oikeastaan disinformaatiota, vaikka pääotsikon ja välirivin faktat ovatkin kohdallaan. Myös paikkansa pitävä tieto voi olla disinformaatiota, jos sillä pyritään harhauttamaan ihmisiä antamalla heille virheellinen vaikutelma tapahtuneesta.
Erityisen ongelmallista Ilta-Sanomien toiminta on Venäjän muodostaman todellisen uhan valossa. Diktatuurin laajentumispyrkimykset ja halu horjuttaa eurooppalaisten demokratioiden vakautta ovat kivenkovia tosiasioita. Venäjän toiminnan journalistinen käsittely ja avaaminen lukijoille vaatii harkintaa, mahdollisimman selkeää tilannekuvaa ja emootioiden hallintaa.
Ilta-Sanomien etusivu sotii kaikkea tätä vastaan ja oireilee omalla tavallaan oikeistopopulistien suosiman kaksoisviestinnän suuntaan. Siinä viestin vastaanottajan on hankala päättää, mikä loppujen lopuksi on totta.
Iltapäivälehdille Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja suomalaisten uhan tunteet tarjoavat runsaudensarven mitä karmeimpien skenaarioiden maalailuun. Ilta-Sanomien etusivu on vain yksi esimerkki uhan ja pelon tunteiden manipuloinnista. Tällainen toiminta ei ole vain banaalia ja epäeettistä. Yhteiskunnallisen ilmapiirin kannalta katsottuna se on vastuutonta.
Pelokas kansa on otollista maaperää demokratiaa nakertaville autoritaarisille poliittisille ratkaisuille. Niihin turvautuminen on puolestaan Kremlin pelikirjan mukaan toimimista.
Kuva: Iikka Vehkalahti.