top of page
Search

JÄITÄ HATTUUN, CHARLY

Updated: Dec 19, 2023


Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius–Pasternak kirjoitti viestin suomalaisille, ”jotka valittavat Suomi-Venäjä seuran valtiontuen leikkaamisesta”. Hän ivaa näitä ihmisiä ”tsuhniksi”. Se on venäläisten käyttämä halventava ilmaisu suomalaisista.


Salonius-Pasternak lopettaa toteamukseen tuen suuruudesta: ”Ymmärrätte kai, että se on aina ollut enemmän kuin mitä Suomalaiset reserviläisjärjestöt yhteensä ovat saaneet, tai kriisinhallinta veteraanit kuntoutukseen jne.” (Kirjoitusvirheet ovat Salonius-Pasternakin.)


Johtava tutkijamme on sosiaalisessa mediassa tunnetusti ”värikäs” hahmo, eikä tuore viesti ole mitenkään poikkeuksellinen. Hänen kohdallaan värikkyys tarkoittaa kuitenkin usein samaa kuin tunteikas populismi.


Viestillään hän rakentaa jännitteen tämän päivän ”tsuhnien” ja sotiemme veteraanien välille. Hän leimaa ihmiset heidän esittämänsä kannan vuoksi. (Tsuhna-ilmaisun osuvuuden tässä yhteydessä jätän muiden arvioitavaksi.) Monia näkökulmia sisältävä kysymys seuran rahoituksesta pelkistyy emotionaalisesti ja poliittisesti latautuneeksi vastakkainasetteluksi.


Jos Salonius-Pasternakin toimintaa katsoo Venäjän perspektiivistä, se voi hyvinkin palvella yhtä sen keskeistä tavoitetta: eripuran lietsomista suomalaisten keskuudessa. On Venäjän edun mukaista, mitä suurempi kohu seuran rahoituksen lopettamisesta saadaan (sosiaalisessa) mediassa aikaiseksi. Samalla kun Salonius-Pasternak on julkisesti huolissaan informaatiovaikuttamisesta, hän saattaa siis toimia sen tunteikkaana kyytipoikana. Tämä tuskin on hänen tarkoituksensa?


*


Ylipäätään voidaan kysyä, mitä Ulkopoliittinen instituutti tekee vain harvojen suomalaisten seuraamalla alustalla, joka on yksi disinformaation keskeinen kanava ja populististen tunteiden kaatopaikka. Kun Salonius-Pasternak vuodattaa emootioitaan X:ään, hän luovuttaa oman ja organisaationsa käyttäjädatan alustan algoritmien disinformaatiomyllyn pyörittämiseen.


Monet yhteiskunnalliselta painoarvoltaan UPIa pienemmätkin toimijat ovat vetäytyneet alustalta, jota sen omistaja Elon Musk käyttää muun muassa Ukrainan saaman sotilasavun pilkkaamiseen. UPI ei tarvitse X:ää, koska sen tutkijoiden saama julkisuus luotettavissa uutismedioissa on jo erittäin suuri.


Kenties UPIssa ei ole vielä tutustuttu mediatutkija Marshall McLuhanin tunnettuun ja alustojen aikakaudella entistä ajankohtaisempaan ajatukseen: väline on viesti.


*


Sanottakoon nyt selvästi, että tässä tilanteessa kannatan Suomi-Venäjä -seuran tuen lopettamista.Vinjetin taustakuva ruutukaappaus Ylen A-Studion lähetyksestä 10.10.2023

1,380 views

Recent Posts

See All

Комментарии


bottom of page