top of page
Search

Journalismilla on iso kuva hukassa



Suomalaisella politiikan journalismilla on vain kaksi perspektiiviä yhteiskunnan tulevaisuuteen: turvallisuus ja velkaantuminen. Ne ovat toki tärkeitä kumpikin. Samalla monet tulevaisuutta määrittelevät asiat, kuten ilmastokriisi, ovat lähes kokonaan poistuneet agendalta. Todellinen moka on se, etteivät journalistit osaa tai uskalla käynnistää laajaa julkista keskustelua suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuudesta ja demokratiaa uhkaavista kehityskuluista.


Monet pelkäävät Suomen liukuvan radikaalin oikeiston viemänä Unkarin ja Puolan tielle. Jos näin tapahtuu, demokraattista korjausliikettä on hyvin vaikea tehdä. Esimerkiksi Puolassa uudelleen demokratisoitumisen prosessi on kivulias ja epävarma. Kun politiikan journalismi keskittyy setäarkadiamaisesti poliittisten pelien seuraamiseen, koko yhteiskunnallinen tilanne häviää päivänpolitiikan selostamisen taakse. Politiikka peittää näkyviltä yhteiskunnan. Tällainen journalismi ei ole analyyttistä yhteiskunnallisten kehityssuuntien erittelyä vaan selostamansa päivänpolitiikan vanki.


Huolestuttavia merkkejä poliittisen kehityksen epädemokraattisesta suunnasta leijuu ilmassa riittämiin. Niistä tuorein on tietenkin oikeusministeri Leena Meren (ps) poikkeuksellinen päätös puuttua tuomareiden riippumattomuutta vahvistavan lainsäädännön valmisteluun. Juristiliitto reagoi asiaan vahvasti ja yrittää toimia unilukkarina. Se vaatii riippumatonta selvitystä poliittisen vaikuttamisen rajoista oikeusvaltiossa.


Jos ajatellaan, että autoritaarisen kehityksen pelossa on kyse vain vasemmiston ja opposition vainoharhaisuudesta, kannattaa kysyä, miksi Juristiliiton kuppi meni nurin juuri nyt. Entä miksi erittäin korkean profiilin oikeusoppineet ovat jo vuosikausia olleet huolestuneita oikeusvaltion purkamisesta?


Uutismediat ovat uutisoineet ja tehneet muutaman pääkirjoituksen kaikista näistä asioista, mutta poliittisen tilanteen kokonaisarvio ja laaja yhteiskunnallinen keskustelu loistavat poissaolollaan. Asia ei saa ansaitsemaansa julkisuutta. Journalismin tehtävä ei ole vain selostaa asioita vaan ylläpitää ja suorastaan ruokkia keskustelua kansalaisten tulevaisuuden kannalta olennaisista kysymyksistä.


Kuinkakohan moni suomalainen itse asiassa tajuaa, millaiseksi elämä tässä maassa muuttuu, jos kehitys kohti autoritaarista yhteiskunnallista todellisuutta kohden voimistuu?

Kukaan muu asiaa ei voi ihmisille valottaa ja pitää laajasti esillä kuin uutismedia, tuo kuuluisa vallan vahtikoira. Keskusteluohjelmat siis pystyyn ja lööpit kuntoon:

Mureneeko demokratiamme?




Edit 25.4.2024, klo 13:11. Korjattu Meren toiminnan kohdalla ilmaisu "panna jäihin" verbillä "vaikuttaa". Lisätty samaan virkkeeseen sana "poikkeuksellinen" ja korvattu sana "kehittäminen" sanalla "valmistelu."


Vinjetin taustakuvien lisenssit: Nuijakuva: Creative Commons Attribution 2.0 Generic. Kuvan tekijä: howtostartablogonline.net. Leena Meren kuva: CC-BY-4.0. Kuvaaja Lauri Heikkinen. Kuvankäsittely: JS.

4,767 views

Recent Posts

See All
bottom of page