top of page
Search

JUNNILA, TERRORISMI JA JOURNALISMI


Suojelupoliisiin tuoreimmassa uhka-arviossa (2023) sanotaan äärioikeistolaisen terrorismin uhan voimistuneen Suomessa. Raportissa todetaan: ”Sosiaalisen median alustoille painottuva verkostoituminen, propagandan levittäminen ja väkivaltaisen toiminnan edistäminen ovat olennainen osa Suomen äärioikeistolaista toimintaa.”


Petteri Orpon hallituksessa istuu ministeri Vilhelm Junnila, joka on mitä ilmeisimmin levitellyt natsiaiheista kuvastoa sosiaalisessa mediassa. Samaisella ministerillä on viime vuosiin jatkuneet kytkennät suomalaiseen äärioikeistoon, vaikka hän itse muuta väittääkin.


Supon raportissa mainittu propaganda tarkoittaa jonkin aatteen tai ideologian systemaattista levittämistä ja ihmisten mielipiteeseen vaikuttamista. Ministeri Junnila on tukenut äärioikeistolaista ideologiaa, pitänyt yhteyttä aatemaailman toimijoihin ja suoltanut julkisesti natsiaiheista huumoria.En tiedä, onko suojelupoliisi seurannut Junnilaa. Ministerin ideologisen historian ja toiminnan valossa kysymys on kuitenkin täysin aiheellinen, vaikkei siihen vastausta koskaan saataisikaan. Sen enempää en tiedä, onko pääministerillä mahdollisuus saada käsiinsä suojelupoliisin ”kansio” (mikäli sellainen on olemassa) oman hallituksensa ministeristä.


*


Jokainen asiansa osaava uutispäällikkö osaisi ihan lonkalta leipoa edellä kuvatuista aineksista vahvan uutisasetelman, jota voitaisiin lähteä testaamaan, tarkentamaan ja tonkimaan oikein kunnolla.


Silloin Junnilan menneisyys, kaveripiiri, kytkennät, sanomiset, sanomatta jättämiset ja valehtelut raavittaisiin esiin täikammalla. Lukijoille kerrottaisiin, mikä hän oikein on miehiään. Kenties asia pysyisi lööpeissä päivätolkulla, koska kyseessä on erittäin merkittävä vallan käyttäjä.


Arvaan kuitenkin, että Junnilan rasismi, natsisympatiat ja äärioikeistolaisuus ovat varsinkin iltapäivälehtien agendalla paljon vähäisempiä uutisaiheita kuin esimerkiksi edellisen hallituksen pääministerin bilettäminen. Niistä lööppiä riitti kiusaamiseen saakka, kuten muistamme.


Jään kiinnostuksella odottamaan, miten hypoteesilleni käy tulevien viikkojen aikana. Millaisia lööppejä ja etusivuja saamme luettavaksemme? Saako Junnila hiljaisen synninpäästön vai paneudutaanko hänen poliittisiin näkemyksiinsä sellaisella journalistisella tarmolla, mitä asian yhteiskunnallinen merkitys vaatii.

Vinjetin taustakuva: Valtioneuvoston kanslia/ Lauri Heikkinen.

Hakaristikuva oli Vilhelm Junnilan Facebook-sivulla vielä kuluvan viikon alussa.1,814 views

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page