top of page
Search

Kolme cowboyta ratsastaaTulikohan Matti Apuselle (s.1960) tai Jouko Jokiselle (s.1959) mieleen, että puolustaessaan julkisesti entisen alaisensa Matti Kuuselan (s.1956) journalistisia ratkaisuja, he puolustivat ennen kaikkea itseään Aamulehden entisinä päätoimittajina? He olivat vastuussa myös Kuuselan juttujen julkaisemisesta.


Mahtoivatko pojat pohtia sitäkään, että puuttuessaan ronskisti ja isossa julkisuudessa Aamulehden nykyisen päätoimittajan Sanna Keskisen (s.1974) journalistiseen päätökseen, he omalla painollaan – joka ei liene vähäinen – kävelivät lehden ensimmäisen naispuolisen päätoimittajan ylitse.


Jäin (s.1958) miettimään sitä, olisiko Apusella ollut kanttia julkisesti kyseenalaistaa seuraajansa Jokisen journalistisia päätöksiä. Olisiko hän mennyt Helsingin Sanomissa opastamaan, että ”journalismissa pitäisi olla tilaa leikittelylle” ja avannut somen riepoteltavaksi kysymyksen Jokisen journalistisesta lukutaidosta, ehkä myös huumorintajusta? Entä olisiko Jokinen mennyt julkisesti arvostelemaan seuraajaansa Jussi Tuulensuuta päätöksestä, jolla Tuulensuu pyrkisi ennakoimaan vääjäämättömän skandaalin ja pelastamaan lehden journalistisen uskottavuuden?


Olisi kiinnostavaa tietää, miten Apunen ja Jokinen olisivat skandaalipaineen alla toimineet.

 

*

 

Jos olisin Kuuselan veroinen tarinankertoja, saisin jo noilla eväillä aikaiseksi lukijaa taatusti kiinnostavan fiktion. Siinä kolme merkittävän journalistisen uran tehnyttä cowboyta – kaikki oikeita sellaisia – ratsastaa toisiaan viimeiseen saakka tukien journalismin auringonlaskuun.


Jos törmäisin syytöksiin, että olen itse kehittänyt koko tarinan, voisin aina puolustautua vetoamalla niin sanottuun pragmaattiseen totuuskäsitykseen. Silloin tarinan totuus ei ole sen paikkansapitävyydessä vaan siinä, kuinka yhteiskunnallisesti tärkeä ja hyödyllinen se on.


Ehkäpä tarina kannattaisi kirjoittaa ainakin silloin, jos se onnistuisi nostamaan julkiseen keskusteluun kysymyksiä journalismin sukupuolittuneisuudesta ja sankaritoimittajille myönnetyistä erivapauksista.Vinjetin taustakuva tehty tekoälyllä.


2,847 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page