top of page
Search

MEDIAKRITIIKILTÄ LOPPUU HAPPI


Kun oikeistopopulistit asemoivat riippumattoman uutismedian poliittiseksi vastustajaksi, tapahtuu paljon muutakin. Myös mediakritiikki alkaa politisoitua. Mikä tahansa perusteltu ja asiallinen journalismiin kohdistuva kritiikki päätyy sosiaalisessa mediassa hyvin todennäköisesti poliittisen demagogian palvelukseen.


Konkreettisesti: jos tutkijana kritisoin vaikkapa Yleisradion uutisten toimintaa journalistin ohjeiden valossa, lataan poliittisen aseen, jota voidaan käyttää paitsi Ylen myös koko uutismedian uskottavuuden heikentämiseen.


Perustellulta journalismikritiikiltä loppuu happi, koska sosiaalisen median dominoivassa yhteiskunnallisessa ”keskustelussa” ei yksinkertaisesti ole mahdollista vaihtaa ajatuksia järkevästi argumentoiden. Kaikki sotkeentuu populistisen kansankiihotuksen sakeaan soppaan. Mikä tahansa voidaan kääntää päälaelleen ja tarkoitusperiään vastaan.


*


Tilanne on kammottava, koska juuri journalistin ohjeisiin sitoutuneiden uutismedioiden työtä, vallankäyttöä ja journalistisia painotuksia on liberaalin demokratian oloissa arvioitava. Niin Helsingin Sanomien, iltapäivälehtien, Yleisradion kuin monen muunkin uutismedian toiminta pitää altistaa julkiselle ja perustellulle kritiikille.


Voidaan tietenkin ajatella toiveikkaasti, ettei tilanteessa ole mitään uutta. Poliittiset puolueet ja erilaiset ryhmittyvät ovat historian saatossa monin tavoin koodanneet ”valtamedian” poliittiseksi vastustajaksi. Näin tapahtui esimerkiksi puoluelehdistön aikakautena.


Nyt kuitenkin elämme kansainvälisen oikeistopopulismin nousukautta. Se pyrkii koko ajan mitätöimään journalismia – kuten tutkimustakin – luotettavan yhteiskunnallisen tiedon lähteenä. Sosiaalinen media tarjoaa pyrkimykselle erinomaisen kanavan, toimijoiden massan sekä negatiivisia tunteita suosivat algoritmit.


*


Uutismediaan kohdistuvan kritiikin tilan kaventuminen ja sen korvautuminen kritiikiksi itseään kutsuvalla öyhötyksellä on vain yksi merkki liberaalin demokratian kriisistä, jota on todella syytä pysähtyä miettimään.


Miten olemme tähän päätyneet? Mihin olemme menossa? Kenen etuja nykyinen asiantila palvelee?


Jos katsotaan tilannetta argumentoivan mediakritiikin kannalta, sillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin olla entistä julkisempaa, perustellumpaa ja purevampaa. Jos journalistin ohjeisiin sitoutuneen uutismedian kritiikistä luovutaan poliittisen hyväksikäytön pelossa, peli on hävitty lopullisesti.
Vinjetin kuva on tehty tekoälyllä.


Edit. 18.8.2023, 10:59. Pieniä kielellisiä korjauksia. Toisesta kappaleesta poistettu sana raunioittamiseen ja korvattu sanalla heikentämiseen.

1,539 views

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page