Hei sinä kävelevä stereotypia eli keski-ikäinen, valkoihoinen, bensa-autoileva, lihaa syövä mies. Koetko sietämätöntä, vihan läpitunkemaa närkästystä etenkin silloin, kun nuori nainen kritisoi valintojasi ja elämäntapaasi? Tuntuuko sinusta, että taas sinua syyllistetään ja kohdellaan väärin?
Jos tunnistat kuvauksesta itsesi, voin lohduttaa, ettet ole kuitenkaan toivoton tapaus. Jokaisella noiden tunteiden kanssa painiskelevalla miehellä on mahdollisuus toipua.
*
Toipuminen edellyttää tosiasioiden tunnustamista. Sinun pitää myöntää itsellesi, että kaiken pullistelun alla olet pohjimmiltasi uhriutujamies eli napakammin miesuhri. Kyse ei ole siitä, että pahantahtoiset voimat syyllistävät sinua. Kyse on siitä, että kritiikin kohdatessasi et kykene ottamaan sitä vastaan vaan taannut miesuhriksi.
Jos haluat päästä selville, oletko miesuhri tai onko sinulla siihen taipumuksia, sinun kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin reagointitapoihin. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:
1. Syytät usein muita omasta ikävästä olostasi ja elämäntilanteestasi.
2. Tunnet kateutta, katkeruutta tai vihaa joitain ihmisryhmiä kohtaan.
3. Tunnet olosi uhatuksi, jos joku on eri mieltä kanssasi.
4. Tunnet olosi uhatuksi, jos seksuaaliset tai etniset vähemmistöt vaativat oikeuksiaan.
5. Vatvot mielessäsi jatkuvasti tilanteita, jotka osoittavat, kuinka vähän juuri sinun tarpeistasi ja eduistasi välitetään.
Sinun kannattaa pitää mielessä, että kaikki ihmiset reagoivat ajoittain kuvatuilla tavoilla. Miesuhrilla ne ovat kuitenkin erittäin yleisiä ja emotionaalisesti latautuneita. Ne tekevät miesuhrin ja usein myös hänen läheistensä elämän hyvin hankalaksi.
*
Nopeaa ratkaisua toipumiselle ei ole. Miesuhrius kasvaa osaksi minuutta pitkän ajan kuluessa. Siksi sen purkaminenkin vie oman aikansa. Mietiskely, itsensä arvioiminen, terapia ja luottamukselliset keskustelut toipuneiden kanssa auttavat kuitenkin eteenpäin.
Monet toipuneet kertovat koskettavia tarinoita siitä, miten heidän elämänsä on muuttunut kevyemmäksi ja avoimemmaksi. Toisen asemaan eläytymisen kyky ja myötätunto ovat heränneet henkiin. Erilaisuuden kohtaaminen on muuttunut uhasta omaa mieltä avartavaksi haasteeksi. Kielteiset tunteet ovat vähentyneet radikaalisti.
Ja mikä tärkeintä:
Vastuun ottaminen elämästä muiden syyttelyn sijaan on alkanut rakentaa perustaa hyvälle maskuliinisuudelle.
-----
Kuva: CC. Wikimedia Commons. Alkuperäinen lähde: De Guerville, A. B. "New Egypt." E.P. Dutton & Company, New York, 1906. p. 169. "The Strong Man of the Police School."
Comments