top of page
Search

PASKAAN HUKUTTAMINEN POLIITTISENA STRATEGIANA


Donald Trumpin poliittisena neuvonantajana toiminut Steve Bannon totesi viitisen vuotta sitten: ”Demokraateilla ei ole oikeastaan väliä. Todellinen vastustajamme on media, joka voidaan hoidella hukuttamalla koko julkisuustila paskaan.”*


Bannonin lausahdus kumpuaa mieleen, kun miettii perussuomalaisten viimeisintä siirtoa kamppailussaan rasismipaljastuksia vastaan. Koska puolue ei enää pääse karkuun rasismia, se tekee välttämättömyydestä hyveen ja menee sitä kohti.


Homma toimii seuraavasti.


Ministeri Wille Rydman ilmoittaa irtisanoutuvansa rasismista ”sellaisena kuin se on klassisesti ymmärretty”. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kertoo siitä, kuinka ”jotkut poliittiset suuntaukset" laajentavat rasismin määritelmää tavalla, joka ei vastaa perussuomalaisten näkemyksiä. Ministeri Mari Rantanen ja kansanedustaja Joakim Vigelius puhuvat rasismin ”inflatoitumisesta”.


Kaikki kertovat periaatteessa samaa tarinaa: Rasismin käsite on hajonnut ja siitä on tullut poliittinen leimakirves, jolla on koko kesä surutta hutkittu perussuomalaisia ja hallitusta. Samalla he viestivät, että perussuomalaiset ovat kyllä huolissaan rasismista, mutta jotkut muut ovat hämärtäneet koko käsitteen käyttökelvottomaksi.


En tiedä, kuinka harkittu operaatio on. Joka tapauksessa se siirtää keskustelua pois perussuomalaisten ministereiden faktisesta rasismista kohti niitä, jotka ”sotkevat” itse käsitettä puhumalla vaikkapa mainosten, elokuvien tai maahanmuuttokeskustelun rasismista. Samalla saadaan aikaiseksi vaikutelma, että perussuomalaiset asettuvat puolustamaan ”klassista” ja ”inflatoitumatonta” käsitystä rasismista.


Bannonilaisen operaatiosta tekee erityisesti se, että median julkisuustila pyritään tukkimaan argumentaatiota muistuttavalla hölynpölyllä, joka hämmentää ihmisten mieliä. Joka tällaiseen keskusteluun lähtee mukaan, huomaa nopeasti olevansa mukana totuusleikissä, jossa totuudella ei ole väliä.


Tällaisessa viestinnässä ei ole kyse pelkästään viestinnästä vaan politiikan sisällöstä. Viestintä on politiikan sisältö. Perussuomalaisten ministerien "vanhojen" sosiaalisen median kirjoitusten suorasukainen rasismi on helppo tunnistaa. Sen sijaan bannonismit toimivat hienovaraisemmin pyrkiessään hämärtämään sitä, mistä rasismissa itse asiassa on kysymys. Kyynisyydessään ja manipulatiivisuudessaan tällainen viestintä voi olla paljon kovempaa rasismia kuin pidäkkeettömät sosiaalisen median tunteenpurkaukset.
Kuva: WikimediaCommons. Tekijä: Gage Skidmore. Steve Bannon astumassa estradille vuonna 2022.

*Bannon sanoi sanatarkasti: "The Democrats don’t matter. The real opposition is the media. And the way to deal with them is to flood the zone with shit.”


4,739 views

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page