top of page
Search

RKP NÖYRYYTYSTEN TIELLÄ


Ruotsalainen kansanpuolue on tilanteessa, jossa sillä on vain kaksi huonoa vaihtoehtoa.

Se voi lähteä hallituksesta ja ottaa vastaansa lähdön irti laskeman poliittisen ryönän. Kokoomus ja perussuomalaiset pitävät huolen siitä, että julkisuus on mahdollisimman ikävä.


Hallituksessa pysyminen nakertaa puolestaan koko puolueen arvoja, mainetta ja identiteettiä. Samalla kun Anna-Maja Henriksson kuuluttaa ehdotonta pesäeron rasismiin, perussuomalaiset poliitikot mellastavat ihmisarvoa kyseenalaistavilla viesteillään sosiaalisessa mediassa.


Oululainen kaupunginvaltuutettu (ps) onnistuu trollaamaan itsensä valtakunnan julkisuuteen oheisella Facebook-päivityksellään (19.8.). Päivityksessä on tutut elementit: rasismia, vihaa ja aggressiivisuutta: ”On se nättiä nähdä kun ******* juoksee (itkunauruhymiö).” Haastatteluissa valtuutettu vedättää uutismedioita.Postauksen perusasenne voidaan tiivistää seuraavasti: Emme välitä pätkän vertaan siitä, onko joku huolissaan rasismista. Me teemme ihan niin kuin haluamme.*

On kaiketi kaksi suuntaa, joihin Henriksson voi ratkaisua miettiessään katsoa.


Niistä ensimmäinen on hallituksen tulossa oleva ja pakkoraossa valmistelema ”rasismitiedonanto”. Sen ensisijainen tavoite ei ole ihmisarvon suojelu vaan Petteri Orpon hallituksen pelastaminen. Vain todella naiivi politiikan tarkkailija voi uskoa mitään muuta. Kompromissipaperin muotoilut tehdään sellaisiksi, että RKP voi niihin vedoten pysyä hallituksessa.


Toinen mahdollinen suunta muodostuu perussuomalaisten todellisista teoista ja kaksoisviestinnästä. Puolue pyrkii tunnetusti koko ajan murentamaan rasismista käytävää keskustelua ja tuottamaa uusia ihmisarvoa kyseenalaistavia avauksia. Nämä rasistiset teot jatkuvat myös siinä tapauksessa, että RKP pysyy hallituksessa.


Oululaisen kuntapoliitikon tavoin muutkin puolueen aktiivit tulevat sosiaalisessa mediassa näyttämään keskisormea Rkp:n ihmisarvoa kunnioittaville ja rasismia vastustaville kannattajille. Kun tämä viestintä ajoittain vääjäämättä pulpahtelee uutismedioihin, Henrikssonin uskottavuus ja ennen kaikkea arvokkuus murenevat kiihtyvällä tahdilla.


*


Henrikssonin tilanne ei ole helppo. Ehkäpä valintaa voi helpottaa miettimällä elämässä yleensäkin tärkeää peruskysymystä: Mikä on totta, mikä toiveajattelua ja harhaa?Edit. 27.08.2023, 20:25. Pieniä kielellisiä stilisointeja.

1,124 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page