top of page
Search

ROSKAJOURNALISMIA

Updated: Oct 30, 2023


Toimittaja Sanna Ukkolan kolumni (Iltalehti 19.10.) Hamasin ja Israelin konfliktista on tunteenpurkaus, joka on kaukana journalismista.


Asiansa osaava journalisti pyrkisi tarkastelemaan tilannetta historiallisesti, analyyttisesti ja tosiasioista kiinni pitäen. Tämä pätee myös kantaa ottavaan tekstiin. Jos Ukkolan kirjoitusta ruotii näillä kriteereillä, se tipahtaa roskajournalismin kategoriaan. Roskajournalismin tunnistaa vaikkapa siitä, että se tarttuu pinnalla oleviin tunteisiin, kiihdyttää niitä vastuuttomasti ja antaa todellisuudesta hyvin yksipuolisen kuvan.


Juttunsa aluksi Ukkola maalailee lukijansa eteen lähes liuskan verran hyvin tiedossa olevia terrori-iskun uhrien kärsimyksiä. Ukkola kiihdyttää itsensä ja lukijansa raivoon kirjoittamalla muun muassa verisestä hirmuteosta, verisestä teurastuksesta ja aikamme ”kammottavimmasta" veriteosta. Naiivi ja pateettinen tyyli muistuttaa yleisönosastokirjoitusta, joka on päässyt livahtamaan toimituksellisen kontrollin ohi.


Kun Ukkola on saanut tarpeeksi verta pakkiinsa, hän luettelee muutamia harkitsemattomia ulkomaisia kannanottoja ja kiinnittää huomiota absurdiin juhlintaan, jota isku on nostattanut joissain maissa. Osansa saavat myös BBC ja Yle, jotka eivät tarpeeksi nopeasti päätyneet kutsumaan Hamasia terroristijärjestöksi.


Kolumninsa lopuksi Ukkola suuntaa inhonsa suomalaisiin vasemmistopoliitikkoihin, joista monen reaktio iskuun oli hänen mukaansa ”kuvottava”. Nimeltä hän mainitsee Veronika Honkasalon, Li Anderssonin ja Husu Husseinin. He kaikki ”syyllistävät uhria” ja ”antavat hyväksyntänsä kylmälle juutalaisvihalle”. He myös ”natsittelevat joka toista vastaantulijaa”. Honkasalo pääsee otsikkoon saakka: ”Veronika Honkasalo näkee natseja joka puolella, mutta vähättelee Hamasin hyökkäystä.”


Ukkola onnistuu siis rakentamaan poliitikkohahmon, joka hyväksyy juutalaisvihan ja samalla kyttää natseja joka kulman takana?


No, jokainen esimerkiksi Anderssonin argumentaatiota edes hivenen seurannut tietää, etteivät Ukkolan panettelua lähestyvät luonnehdinnat pidä paikkaansa.


*


Ukkolan tapa käsitellä Israelin ja Hamasin välistä yhteenottoa kiihdyttää yhteiskunnallisia vastakkainasetteluja, leimaa ihmisiä ja lietsoo vihan tunteita. Se murentaa pohjaa verisen ja monimutkaisen konfliktin syiden ja seurausten ymmärtämiseltä. Se rakentaa sellaista tunnetaloutta, jossa jokaisen on nopeasti valittava puolensa asioiden ymmärtämisen kustannuksella.


Tekstillään Ukkola kaappaa konfliktista huolestuneiden kansalaisten tunteet, kuten ahdistuksen ja vihan, populisminsa käyttövoimaksi. Raivoa kierrättämällä hän rakentaa sellaista maailmaa, jossa konfliktien ratkaisu on entistä vaikeampaa.
Vinjetin taustakuva on Punaisen puolikuun kuvastoa ja esittää järjestön työntekijää Gazassa. Se on julkaistu myös SPR:n sivuilla. Ohjeet lahjoituksen tekemiseen SPR:n katastrofirahastoon: https://www.punainenristi.fi/lahjoita/katastrofirahasto/


Edit. 27.10.2023, 14:06. Blogin loppua muutettu. Otettu pois sana "journalismi" ja lause muutettu aktiiviseen muotoon. Pieniä kielellisiä korjauksia.

2,109 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page