top of page
Search

TUULIVOIMALAN KAUNEUS


Kun tuulivoiman vastustajat eivät enää jaksa jauhaa räjähtävistä lepakoista tai melusta, he sanovat rumien tuulipuistojen pilaavan kauniit maisemat. Vaikka tervehdinkin ilolla heidän kauneudentajunsa heräämistä, olen jokseenkin eri mieltä itse asiasta.


Tuulivoimala on absoluuttisen kaunis laite – ja idea.


Antiikin kauneuskäsitystä luonnehtivat symmetria, järjestys ja tarkoituksenmukaisuus. Aristoteles kirjoittikin, kuinka ”kauneuden paikka on siinä päämäärässä, jonka takia jokin on tehty tai saanut syntynsä.”* Käsitys tunkeutuu kirjaimellisesti pintaa syvemmälle, kauniin objektin tai asian ideaan ja tarkoitukseen.


Yksi keskeinen tuulivoimaloille asetettu tavoite on avittaa yhteiskuntaa siirtymään kohti kestävää energiataloutta. Niiden kauneus kytkeytyy paitsi ilmastokriisin pehmentämiseen myös energiataseeltaan eettisen yhteiskunnan rakentamiseen. Kun katson tuulivoimalaa, näen siinä järkevän, luontoa kunnioittavan ja ihmisen kokoisen idean hyvästä yhteiskunnasta.


Myös symmetrian ja järjestyksen käsitteet istuvat tuulivoimaloihin. Ne ovat visuaalisesti ehyitä, tasasuhtaisia, nykyään jopa siroja. Ne sijoittuvat vaivattomasti katseen kenttään.


Vaikka tuulivoimalat nousevatkin esiin maisemasta ja saattavat suurina ryppäinä viedä paljon alaa, ne kuitenkin asettuvat syvällisesti osaksi luonnon järjestystä. Itse asiassa ne ovat täysin luonnon armoilla. Kärsivällisenä jokainen voimala joutuu odottamaan sitä, että tuuli suostuisi tarttumaan sen lapoihin. Tuulivoimalassa ei ole hiilivoimalan – ydinvoimalasta puhumattakaan – kovuutta, karkeutta, ruhjovuutta tai etenkään luonnon ja ihmisen oloa rumentavaa jätettä. Se on olemukseltaan kevyt mutta äärimmäisen luja.


Jos teknologian älykkyys on kauneutta, tuulivoimalasta löytyy sitäkin kosolti. Tuulivoimala ottaa energiansa ilmastokriisien kiihdyttämistä tuulista – ja tarjoaa omalta osaltaan ratkaisua samaiseen kriisiin.-----*Suomennos: Oiva Kuisma. Kaikki antiikin kauneuskäsitykseen liittyvät ideat tässä blogissa ovat lähtöisin hänen filosofisesta sanakirjatekstistään Kauneus. https://filosofia.fi/fi/ensyklopedia/kauneus#Aristoteles

Idean sovitukset tuulivoimaan ovat tietenkin omiani.

Kuva: Davide Taviani. Wikimedia Commons CC.75 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page