top of page
Search

YLI-VIIKARIN KIRJAPELI


Olen jokseenkin huvittuneena seurannut journalistien paneutumista Tytti Yli-Viikarin lukumieltymyksiin. Kaikki odottavat malttamattomina, millaisen kirjallisen valinnan hän kulloinkin tekee astuessaan julkisuuteen.


Valtiontalouden tarkastusvirastosta (VTV) irtisanotun ylijohtajan mediastrategia ei ehkä ole suunniteltu, mutta se toimii. Ilta-Sanomat nostaa tämänkertaisen opuksen jopa otsikkoon ja käsittelee sitä kuvan kanssa itse tekstissä. Toki jutussa selostetaan perinpohjaisesti ja tasapainoisesti myös maanantaista (3.10.) oikeudenkäyntiä ja tapauksen historiaa.


Älykkäänä ihmisenä Yli-Viikari on varmaan tajunnut, miten median fokusta voi kääntää olennaisesta epäolennaiseen. Nyt journalismi tarjoaa hänelle mahdollisuuden pelata kirjapeliään ja samalla pehmentää imagoaan. Yli-Viikaria ei tästä voi syyttää. Kenties kirjapeli on ainoa tapa, jolla hän edes jollain tavoin voi juuri nyt vaikuttaa imagonsa muotoutumiseen.


Sosiaalisessa mediassa Yli-Viikariin kohdistuvaan raivoon ja naisvihaan hän ei voi vaikuttaa edes sillä.


*


Ilta-Sanomat kirjoittaa: ”Nyt mukana oli Iiro Küttnerin teos Puiden tarinoita: Puuseppä. Yli-Viikari luonnehti, että kyseessä on kaunis ja myös aikuisille sopiva iltasatu, joka tuo lohtua ja sopii vallitsevaan tilanteeseen.”


Yli-Viikarin luonnehdinta kauniista, aikuisillekin sopivasta iltasadusta ja ”vallitsevasta tilanteesta” voi tietenkin tarkoittaa monia asioita. En kuitenkaan lainkaan hämmästyisi, jos siihen kätkeytyisi sarkastinen ja ironinen piikki, joka suuntautuu median tapaan käsitellä häntä ja hänen asiaansa.


Kun hän saa Ilta-Sanomat kirjoittamaan kommenttinsa ja antamaan kirjalle sen tilan, mikä sille ei journalistisin perustein kuulu, hän omalla pienellä panoksellaan vedättää mediaa. Samalla hän todistaa sen, miten journalismin fokusta voi viedä itse asian sivuun ­­– myös hänen tapauksessaan.


Jos Yli-Viikarin strategia on epäilyistäni huolimatta harkittu, suon mielelläni hänelle sen pienen pirullisen mielihyvän, minkä sen vaivaton läpimeno tuottaa.
PS: Ilta-Sanomat unohtaa mainita, että Puiden tarinoita – Puuseppä -teoksella on kaksi tekijää. Sen on kirjoittanut Iiro Küttner ja kuvittanut Ville Tietäväinen.


Kuva: Wikimedia Commons. CC

121 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page