top of page
Search

Miten puhua puukotuksesta puhumatta hallituksesta?


Hallituksella on viestinnällinen ongelma: Miten puhua Oulun puukotuksesta puhumatta samalla hallituksesta itsestään?


Perussuomalaisten kiistämättömät kytkökset äärioikeistoon ja rasismiin ajoivat hallituksen viime kesänä kriisiin, joka oli aivan hilkulla kaataa sen. Tämän peruja jo pelkät sanat äärioikeisto ja rasismi ovat hallitukselle vähintäänkin kiusallisia. Se pyrkii välttämään niitä viimeiseen saakka, mikä onkin viisasta. Sanat kantavat mukanaan todella ikävien kysymysten laahusta.


Tämä näkyy hyvin pääministeri Petteri Orpon ensikommenteissa. Ilta-Sanomat kysyi Orpolta, miten vakava uhka suomalaiselle yhteiskunnalle äärioikeiston nousu on.


”Kyllä tämä osoittaa sen, että se on todellinen uhka. Täytyy olla jollain tavalla sairas ihminen, että pystyy saada tällaista aikaan. Tämä täytyy ottaa todella vakavasti. Myös ääriliikkeet vasemmalla. Kaikki ääriliiketoiminta on tuomittavaa”, Orpo vastasi.


Orpo levittää spesifin kysymyksen äärioikeistosta koskemaan ”kaikkea ääriliiketoimintaa”. Pääministeri rakentaa alustaa spekulaatiolle, että samanlainen teko voisi tulla myös poliittisesti vastakkaisesta suunnasta. Samalla hän asemoi itsensä ääriliikkeiden väliin, huolestuneeksi tolkun ihmiseksi. Hän myös määrittelee tekijän psyykkisesti sairaaksi, mikä puolestaan miedontaa teon poliittisuutta.


Valtionvaranministeri Riikka Purra puolestaan kytkee tapauksen välittömästi katujengeihin ja rikollisuuden kasvuun, siis keskeisiin perussuomalaisen politiikan täkyihin. Kun puukottajan poliittiset kytkennät tulivat esiin, Purra saa vaivoin pakerrettua korjausviestin. Sen lopussa hän mainitsee ohimennen, että ”tekijällä taustaa äärioikeistoliikkeessä, sanoo KRP”.


Sisäministeri Mari Rantanen puolestaan puhuu viestipalvelu X:ssä ”ääriajattelusta” paikantamatta sitä mihinkään. ”Väkivalta on ylipäänsä täysin tuomittavaa, mutta lapsia kohtaan tehty väkivalta on anteeksiantamatonta. Puhumattakaan siitä karmeudesta, että motiivi nähtävästi tulee ääriajattelusta. Lasten kimppuun ei Suomessa käydä eikä lasten tule joutua pelkäämään.”

 

*

 

Keskustelu äärioikeiston väkivallasta ei etene, ellemme puhu tarkasti siitä, mistä on kysymys. Kyse on äärioikeiston edustajan tekemästä rasistisesta väkivallanteosta, murhayrityksestä. Jos hallitus kokee kiusalliseksi keskustella asioista niiden oikeilla nimillä, uutismedia tarttukoon toimeen.
 

 

Vinjetin taustakuva WikimediaCommons. © Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia.

2,822 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page