top of page
Search

Rydmanin retoriikka syventää kriisiä



Elinkeinoministeri Wille Rydmanin käytöstä torstain A-Talkissa (15.2.) on vaikea tulkita muuksi kuin pyrkimykseksi syventää hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen välistä konfliktia. En puhu hänen argumentaatiostaan – sikäli kun sitä oli havaittavissa. Kyse on ennen kaikkea retoriikasta, jolla hän yritti mitätöidä ay-liikettä ja samalla lähetykseen osallistunutta Teollisuusliiton puheenjohtajaa Riku Aaltoa.

 

Rydman käytti populistisia pilkkailmaisuja, kuten ”Hakaniemen ay-eliitti”, ”ay-herrat” ja ”Hakaniemen ay-palatsit”. Sosiaalisen median likaviemäri X:stä tutun retoriikan tarkoitus oli rakentaa vaikutelmaa, että Aalto on muiden ay-johtajien tavoin ”masinoinut” ja ”propagandallaan höystänyt” meneillään olevat lakot. Tämän näkemyksen mukaan ay-johtajat suojelevat lakoilla lähinnä omaa valtaansa. Sävy oli ivallinen, ylimielinen, jopa henkilöön menevä.

 

Rydmanin, Aallon sekä juontaja Sakari Sirkkasen lisäksi keskusteluun osallistuivat vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Rydmania lukuun ottamatta kaikki keskustelivat kiihkeästi mutta asiallisesti.

 

*

 

Sosiologit ja psykologit puhuvat kasvotyöstä, jolla ihmiset varjelevat kasvojaan konfliktitilanteissa. Vaikka erimielisyydet voivat ulottua syvälle, vuorovaikutuksen osapuolet yleensä ylläpitävät kasvotyöllä sekä omaansa että myös toistensa arvokkuutta. Onnistunut kasvotyö ei tapa poliittisia jännitteitä, draamaa tai terävää keskustelua. Päinvastoin: se mahdollistaa kovankin ajatustenvaihdon vaikeista asioista. Kun ihmiset säilyttävät kasvonsa, he pystyvät usein sanomaan myös ajatuksensa selkeämmin.

 

Kenties varmin tapa tuhota minkä tahansa neuvottelun edellytykset on pyrkiä julkisesti nöyryyttämään neuvottelukumppania, tuhota hänen kasvonsa. Juuri tätä Rydman yritti A-Talkin lauteilla, tosin sillä lopputuloksella, että hän tuhosi lähinnä omat kasvonsa – ainakin jokaisen arvostelukykyisen katsojan silmissä.

 

Kukaan ei oikeastaan tarvitse Rydmanin alkeellista retoriikkaa. Se sulkee ovia ja syventää vastakkainasetteluja tilanteessa, jossa ihmiset elävät jo valmiiksi epävarmuudessa ja tulevaisuuden pelossa. Hänellä on täysi vapaus puhua rakentavammin.

 

Useimmat vastustavat hallituksen toimia järkiperustein. He ymmärtävät, että ne vaikuttavat kielteisesti heidän arkeensa. Kaiken näköalattomuuden keskellä ihmiset tarvitsevat ennen kaikkea signaalia siitä, että heitä kuunnellaan ja puolustetaan. Asioista neuvotteleminen ja sopiminen rakentavat perspektiiviä ja luottamusta tulevaisuuteen. Ylimielinen kuripolitiikka tuhoaa kummatkin.




Vinjetin taustakuva kuvakaappaus A-Talkin lähetyksestä 15.2.2024. Kuva käännetty peilikuvakseen.


Edit. 16.2.2024, 20:06. Lisätty lause: "Hänellä on täysi vapaus puhua rakentavammin."

12,572 views

Recent Posts

See All
bottom of page